Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Nakon pilot projekta u Maurovićima, krenulo unapređenje vakufske imovine

vakuf vocnjakProšle godine sa pilot projektom sadnje voćnjaka u džematu Maurovići, MIZ Visoko započelo se sa oplemenjivanjem i boljim iskorištavanjem vakufske imovine. Slijedeći predviđeni plan rada i najave glavnog imama MIZ Visoko Ibrahim ef. Hadžića da bi trebalo u svakom džematu da se zasadi  bar po jedan voćnjak to su u ovim prvim proljetnim danima iskoristili vrijedni učenici maktebske nastave džemata Mokronoge sa svojim imamom hadži Senad ef Šabićem.
Na parceli od 4 dunuma na Bradvama,  u vlasništvu Vakufske direkcije, a istu  uvakufiše dobri ljudi, polaznici mektebske nastave džemata Mokronoge u saradnji sa MIZ Visoko,humanitarnom organizacijom  Human Apel Internacional  i naravno vrijednih članova ovog džemata pripremiše teren i zasadiše 300 stabala šljive.
Ono što je značajno napomenuti u ovoj  sadnji voća jeste da učešće je uzeo i mladi student na Poljoprivrednom fakultetu, pod čijim nadzorom je danas vršena sadnja ali i ukazano povjerenje da bude osoba koja će voditi brigu o novoformiranim voćnjacima u vlasništvu Islamske zajednice. To je svakako dobra prilika za mlade ljude  koji se bave naukom da praktično  mogu primjenjivati stečeno znanje a samim tim i doprinositi prosperitetnijoj budučnosti društvene zajednice.
Na osunčanoj strani, uz dovu učenika akcije Uzvišenom Stvoritelju Milostivom da da hajr i dobro u ovom poslu, te dobru podršku i logističku i moralnu od komšija danas je formiran još jedan voćnjak sa stablima šljive.
 
Foto i tekst :
Senad Goralija
23.03.2013. god

{joomplucat:874 limit=32|columns=4}