Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Još uvijek je 9 daleko od 13

altVisočka opoziciona “četvorka”, kako smo ranije objavili, zasjedala je u pokušaju i namjeri da se napravi zakonodavna većina kako izvršna većina ne bi mogla naredne četiri godine da radi šta hoće i kako hoće. Mjesto dešavanja je bilo u ugostiteljskom objektu “No1” poznatijem pod imenom “Kod Redže”. Sastanku su prisustvovali predstavnici A-SDA (Kurgaš, Bukić), BPS-a (Dervišević, Trako), SBB-a (Begić, Ramić, Omanović) i SDP-a (Salčinović, Husić). Odmah je vidljivo da prisutni novi koalicioni partneri nemaju dovoljnu snagu da bi nešto značajnije mijenjali, obzirom da zbir njihovih vijećnika daje u konačnici broj 9. Na sastanku nije bilo predstvanika OSSBiH (Hećo, Smajević, Purišević) kao ni dvojice preostalih vijećnika iz Nezavisnog kluba vijećnika (Špiodić, Sudžuka).

U trci sa vremenom pratit ćemo dešavanja oko konačne realizacije cijele priče, to jeste da li će prije SDA “kupiti” još jednog vijećnika ili će se usaglasiti preostali dio opozicije. Naravno, potpuno jasno i razumljivo je da trenutno među “četvorkom”, a vjerovatno naredne sedmice i “šestorkom” vlada nepovjerenje, iz prostog razloga što je teško vjerovati nekome ko se već jednom malo politički prokurvao i šta bi mogla biti garancija da to neće napraviti opet? Šta je garancija da opet neki od vijećnika SBB-a ili Nezavisnog kluba neće mijenjati dres. Prema nezvaničnim informacijama Minela Ahmić je lasta koja se vratila u matično jato i to je Refika Kurgaša učinilo kompetentnim sagovornikom u cijeloj ovoj priči, a trenutno kao predsjednik A-SDA jedini je kao i njegova stranka koji intezivno radi po terenu i direktno sa budućim biračima razgovara praveći infrastrukturu za naredne izbore. Ekonomski je u situaciji puno boljoj od svih ostalih iz opozicije da obećava i ispunjava obećanja, što već radi u periodu koji se ne zove predizbornim. Kao takav postaje ozbiljan društveni faktor čak i u situaciji da mu se pod okrilje A-SDA ne vrate Špiodić i Sudžuka, jer je očito da u Visokom sve ima cijenu, a A-SDA trenutno okuplja veliki broj nezadovoljnih starih kadrova SDA i SBiH. U najboljoj trenutnoj opozicionoj poziciji je SDP, nisu se kurvali, imaju stabilna tri vijećnika sa potpisanim ugovorima na 20.000KM odštete ukoliko se odluče za izlet i napuštanje stranke i donekle su sačuvali obraz nakon izbora. Međutim, biračko tijelo u Visokom je reklo šta misli o njima i dali su im svega tri mandata što je najgori ikad ostvareni rezultat na lokalnim izborima i bez ostatka družine do 2016. godine su nevažan politički faktor. SBB je u trenutno najvećoj krizi, odlazak jednog vijećnika, smjena predsjednika i masovno osipanje kadra uz jako loše posjećene skupove po mjesnim zajednicama, narod jasno refleksno reaguje na ponašanje SBB-a i daje im kristalno jasnu poruku šta trenutno misli o njima. Također sa tri vijećnika niko i ništa su bez ostalih 10. Halim Dervišević se probudio “iz mrtvih”, nije dugo mogao trpiti i šutiti, a uz sve to nije ispoštovana obaveza prema njemu tako da je prirodno da se otcijepio od matrice nastale pod jeftinom parolom kao svi zajedno u interesu Visokom kada ih je bilo 17. Ali jednom izgubljeno povjerenje teško se vraća, birači su već jednom kaznili BPS pa ih sa četiri presvukli na dva vijećnika, a i ostatak družine im vjeruje sa zadrškom jer su se već jednom prodali.

Interesantno je ponašanje SBiH, nedolazak na ovaj sastanak govori mnogo, baš kao i “Nezavisni”. Upravo u priči o javnim preduzećima i onome što slijedi vrlo brzo, a to je “sječa knezova” u tim firmama SBiH i “Nezavisni” bi trebali imati najveći interes da se nekako rogovi u vreći usaglase. Ali vjerovatno kalkulišu i sebi dodatno podižu cijenu i jačaju pregovaračke pozicije i sa jednom i sa drugom stranom. Stranka za BiH u Visokom od ranije je poznata kao mlada za svaku priliku, ali moral, čast i poštenje prije svega naučnika Izeta Smajevića ne ide baš uz tu kvalifikaciju. Kralupi su jasni po pitanju Nermina Sudžuke i da su htjeli glasati za nekoga drugog ne bi glas davali upravo njemu i očekuju dosljednost. Elvir Špiodić je sportista, bavi se aktivno plemenitom sportskom vještinom, pravi sportisti su i pravi borci, imaju sportski duh i ne vole da gube, a nakon izlaska iz A-SDA i eventualnog novog napuštanja i ove opcije, maloprije pobrojane osobine jednog sportiste bi bile dovedene u pitanje.

Prvi pokušaj usaglašavanja stavova preostale opozicije i njihovih članova koji još uvijek nisu prešli u SDA o tome da pokušaju usaglasiti interese završio je na pokušaju, jer je 9 još uvijek daleko od 13. Naredni sastanak navodno su zakazali za narednu sedmicu, ali ako ih u međuvremenu skauti iz SDA ne preteknu u naumu, jer odveć je u pjesmi Zabranjeg Pušenja pod naslovom “Dobri jarani” opisano kako “… para vrti tamo đe’ burgija ne može …”