Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Da li Bošnjaci znaju vladati?

Bošnjaci su zajedno sa probosanski  orjentisanim bosanskim Hrvatima i Srbima na referendumu održanom s početka devedesetih podržali stvaranje jedne nove BIH, te trasirali put ka neovisnosti i međunardnom priznanju. Bošnjaci su tada po prvi put u svojoj dugogodišnjoj historiji dobili priliku da vladaju nad samim sobom i da prave državu po svojoj mjeri. Državu u kojoj će imati svi jednaka prava, u kojoj će svako moći da kaže ono što želi, da slobodno misli, da slobodno vjeruje u što god hoće i sl. Cijena odluke o nezavisnosti je bila velika, čega smo svi svjedoci. Da li smo ovo što danas imamo skupo platili najbolje je da prosudite sami. Mnogo nam je obećavano, a malo toga ispunjeno.

Jednom dijelu Bošnjačkog naroda toliko željena demokratija je donijela pravo da biraju, a jednom dijelu je donijela pravo da budu birani. Ovi drugi su po svemu dosad viđenom imali priliku da vide šta znači kada država stoji iza Vas, jer su u ovoj novoj BIH ostvarili sva svoja prava i želje o kojima nisu ni sanjali. Mnogi su od onih “dole”, postali oni “gore”, mnogi su postali privrednici, direktori profesori, načelnici općina, premijeri, guverneri i šta već sve ne,  dok su ovi koji biraju izgubili i ono što su imali u onoj prijašnjoj BIH, tj onoj do devedesetih. Izgubili su živote, porodice, firme, poslove, egzistenciju, sigurnost itd.

Još od te neovisnosti razmišljam o tome da li smo mi Bošnjaci i naše vođe dorasli tom velikom zadatku i odgovornosti da uspostavljamo i gradimo  državu u kojoj ćemo biti zadovoljni i sretni. Po onome što smo dosad imali priliku da vidimo i što sad imamo, što zovemo državom i vlašću konstatujem da Bošnjaci ne znaju da prave državu odnosno ne znaju da vladaju ili je bolje kazati da ovi koje smo do sad iz godine u godinu birali to ne umiju da rade. Zabrinjavajuća je spoznaja da od sticanja neovisnosti ili ako hoćete nakon agresije pa na ovamo mi dobivamo samo lošiju vlast i ljude na vlasti. Nema tu kvaliteta od kojeg bi se mogao očekivati neki napredak i progres. Današnji vlastodršci nisu nikada upravljali mjesnom zajednicom niti znaju kako i ona funkcionira, a kamoli nekom složenijom državnom upravom. Mnogi od njih ne poznaju kako država funkcioniše, a kamoli da je urede i naprave.

Ne čudi činjenica da Bošnjaci ne znaju da vladuju posebno ako se vratimo u historiju. Naime, Bošnjaci nisu nikada u svojoj državi BIH bili ozbiljan politički faktor. Dakle nisu imali priliku da odlučuju o svojoj sudbini i o svom društveno-političkom statusu. Uvijek su se Bošnjaci morali priklanjati različitim okupatorima kako bi spasili svoje živote. Svaka vlast je Bošnjake koristila samo kao sredstvo za ostvarenje svoji ciljeva.

Bilo je Bošnjaka koji su obnašali značajne funkcije u različitim okupatorskim režimima ali takvi su uglavnom bili tu radi slikanja i pokazivanja da neko vodi računa i o Bošnjacima. Ti i takvi koji su služili za ukrašavanje su se prethodno morali odreći svega što je vezano za njihovu kulturu, vjeru, tradiciju i običaje.  Od takvih, Bošnjaci i BiH nisu imali nikakve koristi, baš kao što niti danas nemamo koristi od onih koji su u vlasti, a tu su kako nam  kažu prije svega da zaštite naše vitalne nacionalne interese. Kad kod ko od Bošnjačkih političara počne da štiti taj naš vitalni interes odmah znamo da će to puknuti po najtanjem – tj po našim leđima. Predlažem  našim političarima da ubuduće  ovaj nacionalni vitalni inters preimenuju u lični vitalni interes, bilo bi svrsishodnije a i poštenije.

Bilo je naravno u svim sistemima, baš kao što je to slučaj i danas Bošnjaka koji su razmišljali svojom glavom i koji su uvijek pokušavali da Bošnjacima u njihovoj državi vrate dostojanstvo i mjesto koje im i pripada. Međutim takvi Bošnjaci su uvijek bili u manjini, često puta degradirani i sputavani u realizaciji tih namjera i to uglavnom od onih namirenih Bošnjaka koji su na državu uglavnom gledali kao sredstvo za postizanje lijepog i ugodnog života bez puno rada i odgovornosti.

To je i razumljivo, jer ako se pojavi neko da Vam uskrati i ugrozi vaš ugodan i lagodan život svakako da mu to nećete dozvoliti. Onim kojim je lijepo u jednom sistemu misle da je svima dobro, s obzirom da oni to posmatraju iz svog ugla i iz stanja u kojem se nalaze. Posebno je opasno kada takvi još i sebe ubjede da je zaista dobro i ostalom narodu, kao što je dobro njima samima.

Upravo zbog takvih koji su čuvali samo svoj ugodan i lagodan život Bošnjaci nisu bili nikada ozbiljan politički faktor i upravo zbog takvih oni pravi iskreni Bošnjaci nisu mogli nikada doći u priliku da prave državu i da svojim nasljednicima ostave u nasljedstvo iskustvo pravljenja i stvaranja države.

Od davnina u narodu kruži izreka da je sa svojim najteže. Mi to evo doživljavamo na svojoj koži posljednjih 17 i više godina. Većinu funkcija i pozicija obnašaju Bošnjaci ali mi nikako da krenemo naprijed. Ako i krenemo onda uvijek idemo nazad. Kažu da nada zadnja umire pa nam je to još jedina utjeha i nada da ćemo konačno dobiti prave vladare i pravu narodnu vlast.  S tim da i mi sami to moramo prepoznati i podržati. Ne smijemo dozvoliti u budućnosti da se vežemo za partije koje nas pred svake izbore putem vješto osmišljenog izbornog inženjeringa hvataju na priču o ugroženosti, a da nam pritome ne daju odgovor od koga smo to ugroženi i ko nas je to doveo u ovaj podanički položaj protiv kojeg se borimo još od pamtivijeka.

Mnogi će se složiti danas da je na sceni jednoumlje koje je ako ne isto onda još i gore negu u prijašnjim sistemima. Samo je ono prikriveno i zamotano, što je još opasnije. Prije smo jasno znali šta smijemo a šta ne, danas ko biva imamo sva prava ali nemamo realizacije tih prava,  posebno su danas ugroženi oni koji ne pripadaju i ne slažu se sa vladajućim miljeom.

Izdržali su Bošnjaci i slomili veće i jače okupatore od ovih malih Bošnjačkih okupatora, jest da ova okupacija možda boli najviše ali je njen rok trajanja svakako kratak i blizu je isteka.

(Svoje tekstove možete slati na visoko.co.ba@gmail.com)