Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Spremni pred susret reprezentacija BiH i Grčke

Pripadnici Jedinice policije za podršku i Jedinice policije za sprečavanje narušavanja javnog reda i mira MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, danas su u krugu objekta Omladinskog naselja u Nemili izveli pokazne vježbe vještine i spremnosti. Simulirane su situacije sprečavanja građanskih nereda, nereda huliganskih i navijačkih skupina prilikom održavanja sportskih takmičenja, te situacija presretanja vozila sa naoružanim licima koja su se udaljila sa mjesta izvršenja teških krivičnih djela. Nakon što je okončana zajednička obuka svih pripadnika navedenih jednica, koja je realizovana u proteklom periodu u skladu sa Planom obuke, ovo je bila prilika da se na jednom mjestu prezentiraju usvojene policijske vještine te demonstriraju specifične situacije u kojim, dobro obučeni i uvježbani pripadnici policije, u vrlo kratkom vremenskom roku stavljaju situaciju pod kontrolu a izvršioce krivičnih djela i učesnike u neredima lišavaju slobode. Pripadnici ovih jedinica, hvataju i lišavaju slobode izvršioce najtežih krivičnih djela te učestuju u akcijama koje se sprovode na dokumentovanju najtežih krivičnih djela. Takođe, učestvuju u rješavanju kriznih situacija izazvanih prirodnim ili ljudskim faktorima te se angažuju na obezbjeđenju javnih skupova i drugih visokorizičnih događaja i manifestacija, na kojim se okuplja veliki broj građana, saopštio je MUP ZDK.

“U protekloj godini policija ovog kantona radila je na obezbjeđivanju preko 2.380 javnih skupova i svi su protekli u bezbjednom i sigurnom okruženju. Vjerujemo da će tako biti i 22. marta, za vrijeme i nakon susreta nogometnih reprezentacija Grčke i BiH na Bilinom polju” – kaže komandir Trećeg voda Jedinice za sprečavanje nereda MUP-a ZDK, Azem Ćeman.

Na obezbjeđenju utakmice BiH-Grčka, pored MUP-a ZDK, biće angažovane i jedinice za podršku iz Sarajevskog, Tuzlanskog, Bosansko-podrinjskog, Posavskog, Unsko-sanskog i Srednje-bosanskog kantona.