Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Elvir Špiodić i Nermin Sudžuka sada vrijede kao Messi i Ronaldo

altI dok se priprema zvanični PR tekst oko prelaska Delile Novokmet-Halilović u redove OO SDA Visoko koji će biti saopćen danas ili možda sad neće nikako jer pišemo prije njih, ozbiljniji politički akteri dešavanja na ovom polju izračunavaju da sada SDA ima 12 od potrebnih 13 ruku za apsolutnu vlast u Visokom. Premda im birači nisu dali taj mandat, slobošću i političkom nedoraslošću drugih, “redizajnirana” SDA, kako vole sebi tepati, uspjela je do sada kupiti tri vijećnika. Visočka politička pijaca, baš kao i ona stočna, ponudila je metodom neposredne pogodbe da se uspostavi jedan drugi politički ambijent suprotan onome kakvim su ga željeli vidjeti oni koji su glasali.

Nakon Adnana Frljka (Nezavisna lista) i Aide Zerdo (A-SDA, Nezavisni klub vijećnika) redove SDA bi trebala “pojačati” i Delila Novokmet-Halilović koja je nedavno napustila SBB. Razlozi i interesi prelaska u SDA ove tri osobe koje su izdale povjerenje svojih birača su sasvim različiti. Naravno, nema to veze sa nekim ideološkim principima i podudaranjima viđenja nekog budućeg Visokog. Ovdje se radi čisto o interesu, jedni žele i od SDA očekuju posao, dok drugi žele zadržati postojeći posao u državnoj firmi. U naredne četiri godine u OV Visoko svakako će biti samo klimači glavom i poslušnici koji će dizati kartončiće različitih boja onako kako im se kaže, a nikako onako kako uistinu misle.

Sad je pitanje ko je naredna politička žrtva labilnog karaktera na koju bi se mogla obrušiti ambiciozna SDA kojoj se žuri prije nego zajednički “neprijatelj” ujedini novu razjedinjenu opoziciju koja bi već na narednoj sjednici OV Visoko mogla uputiti zahtjev Komisiji za izbor i imenovanja oko izglasavanja nepovjerenja aktuelnoj predsjedavajućoj OV Visoko, što bi u mnogo čemu narušilo postojeću političku harmoniju i provedbu odluka koje se donose na sijelima i daleko od zvaničnih institucija vlasti gdje bi se to trebalo raditi. Međutim, po našem skromnom mišljenju, SDA nema potrebe da se brine jer aktuelnu opoziciju niko ne može ni živom ogradom uvezati. Veliki je to sukob interesa i različitosti. Na kraju krajeva, kako da jedni drugima vjeruju kada su neki od njih se već jednom bili prodali i prostituisali kako prelascima iz jedne stranke u drugu, tako i dodvoravanjem najjačem među njima koji ih je vrlo brzo potrošio i u formi političkog toalet papira odložio tamo gdje im i jeste mjesto nakon svega.

Svakako da su u ovom trenutku dvije najinteresantnije mete Elvir Špiodić i Nermin Sudžuka. Mandate su ostvarili pod imenom i političkim programom A-SDA, vrlo brzo su iz sebi znanih interesa i vjerovanja pogrešnim ljudima napustili tu stranku i formirali Nezavisni klub vijećnika koji se raspao još brže. Ukoliko jedan od ova dva kandidata skroz napusti politiku i odrekne se mandata što se pripisivalo Elviru Špiodiću, koji je bio i žrtva maltretiranja i prijetnji SMS porukama koje su ustvari bile samo jedan vid pritiska da to učini, u toj varijanti naredni sa liste je Mirza Bukić, zaposlen u firmi “Ovako” i samim tim neinteresantan SDA lovcima na 13. ruku. Međutim, ako i Nermin Sudžuka napusti politiku i odrekne se mandata, a čovjek je biznismen, zanat učio u Njemačkoj i vjerovatno zna koliko to sad košta u eurima, onda bi kao naredni sa liste u vijeće ušao Reuf Jamaković, odnedavno član OO SDA koji je prethodno napustio i A-SDA i Nezavisni klub vijećnika, a to bi značilo tih famoznih 13.

Hipotetički posmatrano u ovom trenutku (ne)ujedinjena opozicija izgleda ovako: SDP – 3, SBB – 3, SBiH – 2, BPS – 2, Nezavisni klub vijećnika/A-SDA – 3. U konačnici to je 13, a što je dovoljno da preglasa svaku moguću odluku SDA. Ova zamišljena većina, samo joj ime to kaže – zakonodavna vlast mogla bi “izvršnoj vlasti” određivati šta i kako da radi. Već smo to jednom rekli, najveća snaga SDA u Visokom je upravo slabost njihovih protivnika pa je tako i ova kombinacija nemoguća, jer među ovom vijećničkom sićom vlada apsolutno nepovjerenje, i bilo bi naivno vjerovati drugačije jer su se svi u ovih pet mjeseci toliko kurvali da je prosto nemoguće vjerovati da mogu nastupiti zajedno. Oni u suštini sa svakim narednim danom nisu sigurni ni u vlastite redove, jer sve je u izlogu i sve ima svoju cijenu, a kupac je više nego zagrijan. Ne bi nas iznenadilo da 13. SDA ruka u svoj njihovoj trenutnoj raznolikosti vijećnika iz različitih stranaka bude i Dejan Šćepanović, nezaposleni SDP-ov agnostik, jer u Visokom već duže vrijeme na političkoj sceni je jednopartijski sistem kao u vrijeme drugova i drugarica iz pedeset i neke, a što njemu kao komunisti savršeno odgovara.

http://www.youtube.com/watch?v=FyUgLFJ0b7w