Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

50 nijansi zelene ili kako je SDA ukrala demokratiju

altGledam i čitam ovih dana na visoko.co.ba kako lokalni kvazi-političari bježe iz svojih kvazi-stranka u okrilje SDA. Ništa neobično, ništa što nije viđeno u svijetu, ali Visoko ne bi bilo to što jeste da nije patentiralo jedan novi, jako opasan trend. Ovo što se dešava na političkoj sceni, a neminovno je da se prenese na Općinsko vijeće, klasično je silovanje demokratije i to na onaj najbrutalniji način. Nakon lokalnih izbora 2012. stranka pobjednica SDA sa svojim stvarnim prvim čovjekom Halimom Zukićem krenula je u politički šoping do sada nezabilježen na ovim prostorima.

Da bi se u potpunosti osigurali da mogu narednih godina raditi šta žele, prvaci visočke SDA su pokupovali lokalne političke suparnike, prigrlili ih pod svoje krilo i sada su svi jedna velika sretna porodica, malo incestoidna ali ipak porodica. Ono što je bilo jasno i prije, a sada je kristalno jasno, jeste činjenica da na prostoru ove općine postoje samo dvije istinske političke partije i vizije. Jedna je ova reorganizovana SDA koja je u pola godine prigrlila većinu izabranih odbornika i za sva vremena zadala smrtonosni udarac strankama koje su nastale upravo odlivom nezadovoljnih kadrova SDA.

Druga partija je SDP, čije bezglavo i bezidejno rukovodstvo ne može ponekad sa sigurnošću da utvrdi je li ovo 2013. godina a kamoli šta politički ozbiljnije. Njihova jedina preostala snaga leži u tome što članstvo ipak neće tek tako pretrčati zamišljenu liniju i otići pod okrilje SDA. Nadati se da će sve ovo napisano biti jasno i biračima na idućim izborima i da svoje ipak vrijedne biračke listiće neće bacati na ove satelit stranke već na pomenute dvije.

(M.R.)

(Vaše komentare, mišljenja, stavove možete slati na visoko.co.ba@gmail.com)