Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nižu se neispunjena obećanja građanima

altDa nas očekuje buran politički život do narednih općih izbora dokazuju nam posljednja dešavanja u mjesnoj zajednici Buzić Mahala, ujedno jednoj od najvećih mjesnih zajednica na općini Visoko. Prema našim informacijama, političku utakmicu u Buzić Mahali otvorila je agilna A-SDA koja je uspjela trenutno okupiti najjaču ekipu u odnosu na sve druge političke partije koje djeluju u ovoj mjesnoj zajednici.
Da stvari ne bi izmakle kontroli SDA je odmah reagovala, te je među svoje birače u Buzić Mahali poslala svoje provjerene i iskusne kadrove Aziza Brotliju i Edina Hakanovića da malo revitaliziraju rad stranke i članstva, i da objasne članovima da je situacija izuzetno teška i složena. U mjesnoj zajednici Buzić Mahala, koja je značajna izborna baza za sve političke partije koje djeluju na našoj Općini, SDA i njihov kandidat za načelnika nakon nekoliko sušnih izbornia godina su na posljednjim lokalnim izborima uspjeli da ubjedljivo poraze svoje političke rivale. Slast pobjede je kratko trajala, jer su lokalni ezdeaovci ubrzo krenuli u naplatu zarađene premije za ostvareni rezultat, te svom rukovodstvu uputili jasne zahtjeve za rješavanjem infrastrukturnih projekata na ovoj mjesnoj zajednici.
Također građani Buzić Mahale dana 03.03.2013. godine održali su i redovni zbor građana na kojem su članovi Savjeta prezentovali građanima svoj rad u prošloj godini, te upoznali prisutne sa prioritetima za narednu godinu. Građani su na ovom zboru uputili otvorene i jasne zahtjeve za ispunjenjem obećanog od strane onih kojima su na lokalnim izborima dali podršku.
U kompletnu ovu priču uključili su se i SBB-ovci koji su u Buzić Mahalu poslali svoja dva vijećnika i još neke svoje istaknute članove sa zadatkom da upoznaju svoje članstvo o svojim dosadašnjim aktivnostima u radu, problemima sa kojima se susreću u radu, trenutnom stanju u stranci, te da se upoznaju općenito sa problemima koji tište stanovnike ove mjesne zajednice. Prisutni SBB-ovci su iskoristili priliku i posavjetovali građane da bi bilo dobro da se projekti posebno za putnu infrastrukturu upute na više nivo vlasti kako bi se pokušala iznaći sredstva za tu namjenu, koja je očito rak rana ove mjesne zajednice, a navodno bi oni preko svojih ljudi pokušali nešto da urade po tom pitanju.
Dodatno je u ovoj mjesnoj zajednici situaciju zakomplikovala i vijest da ubrzo kreće rekonstrukcija mosta na regionalnoj cesti Visoko-Kakanj u mjestu Dobrinje. Naime, prema dobro obaviještenom izvoru mještani Buzić Mahale žele da rekonstrukciju navedenog mosta iskoriste za izgradnju lokalnog puta koji veže Seoču sa Buzić Mahalom, a koji bi ujedno bio i jedino alternativno rješenje dok je u toku rekonstrukcija mosta. Naš izvor tvrdi da bi se za ovu namjenu mogla dobiti sredstva sa kantonalnog nivoa. Međutim, tu na scenu stupa interes partija odnosno pojedinaca u tim partijama, posebno ako znamo da na višim nivoima ne sjede iste partije u vlasti kao na lokalnom nivo.

Prema našim nezvaničnim saznanjima, lokalna visočka vlast oklijeva u upućivanju projekata za izgradnju putne infrastrukture u Buzić Mahali nadležnim organima kantona u kojima bi se, prema izjavama pojedinaca, mogla obezbijediti određena sredstva za navedenu namjenu. Možda se vlast boji da neka druga partija ne pobere političke poene na ovom egzistencijalnom pitanju građana Buzić Mahale. Da li će projekat otići u Kanton ili ne, saznat ćemo definitivno u ponedjeljak nakon kolegija načelnice.
Šta se iza brda valja prosudite sami. Narod zna je da se u državi za čovjeka vozamo i hodamo po blatu i propadamo iz dana u dan u još veće beznađe i neimaštinu. Žalosno je da interesi građana ponovo trpe radi interesa pojedinaca. Upravo na primjeru Buzić Mahale političke elite i njihove vođe mogu i trebaju nam pokazati da li se zaista bore za građane ili za svoje interese i interese svojih partija.
Ono što je u Buzić Mahali evidento je da su stanovnici ogorčeni ponašanjem i stavovima prije svega lokalne vlasti koja već sad zahvaljujući svojim potezima gubi povjerenje građana, a što je još gore i povjerenje svojih najodanijih pristalica koji su danonoćno radili za partiju i ideju koja postoji još samo u knjigama starih ezdeaovaca.