Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Među 14 prioriteta Agencije za privatizaciju u FBiH je KTK Visoko

Direktor Agencije za privatizaciju u FBiH Šuhret Fazlić u intervjuu za Poslovne novine rekao je da je akcent aktivnosti Agencije na povratu imovine i potraživanja iz zemalja sukcesora SFRJ. Kako najavljuje, planom privatizacije i programom rada Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH za 2013. godinu planirana je privatizacija 14 preduzeća.

Pored toga, za prodaju u 2013. godini, ukoliko se riješe problemi, odnosno otklone razlozi zbog kojih određena preduzeća dosad nisu privatizovana, Agencija za privatizaciju u Federaciji BiH će pokrenuti postupak prodaje uz donošenje odluka Vlade FBiH o metodu, odnosno načinu privatizacije državnog kapitala u preduzeću, prevashodno za KTK d.d. Visoko, Željezaru Zenica, Agrokomerc Velika Kladuša, Vitezit Vitez, Konfekciju Borac Travnik i Aluminij Mostar.

Direktor Fazlić ukazuje da postoji potreba donošenja novog zakona o privatizaciji kojim bi se objedinile sve izmjene učinjene u ranijem periodu i kojim bi se poduzeli određeni zahvati radi ubrzanja procesa privatizacije. Navodi primjer deset velikih preduzeća u FBiH u kojima je za posljednjih deset godina došlo do smanjenja kapitala za oko milijardu i sto miliona KM.

RTV Zenica/Visoko.co.ba