Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nedžla Greda – Buđenje građanske svijesti

altU posljednjih nekoliko dana pažnju visočke javnosti privukla je neformalna grupa studenata i srednjoškolaca na čelu sa Nedžlom Greda, koja je organizovala potpisivanje peticije u kojoj je prikupljeno ukupno 3.907 potpisa kojima studenti i učenici žele promijeniti odluku općinske vlasti po kojoj bi se participacija za njihov prijevoz smanjila sa dosadašnjih 40% na 20%. Tim povodom smo napravili i kraći razgovor sa Nedžlom Greda:

1. Ko stoji iza vas?

– Mislim da je upravo oko ovog pitanja bilo najviše špekulacija u posljednjih par dana, i ja ću opet ponoviti isto. Iza Neformalne grupe studenata i srednjoškolaca ne stoji niti politička stranka, niti jedno udruženje ili organizacija, mi smo upravo samo neformalna grupa. I stvarno mi je žao što se na taj prljavi način kroz politiku pokušala skrenuti pažnja sa peticije, srećom nije bilo uspješno.

2. Šta vam je bio cilj peticije?

– Cilj peticije je svakako bio da se skrene pažnja izvršnoj vlasti da ono što rade ne prolazi nezapaženo, da mi nismo od onih koji će šutjeti i čekati “bolja vremena”, da nas nije strah dignuti glas i reći šta nije u redu. A glavni cilj je svakako da se subvencioniranje vrati na prethodnih 40% popusta za mjesečne karte.

3. Kako vam je bilo kod načelnice?

– Kod načelnice Babić smo bili u subotu u večernjim satima, i zadržali smo se nešto vise od sat i po. Načelnica nam je iznijela razloge smanjivanja subvencije, te nabrojala još neke probleme s kojima se stalno suočava, mi i nismo imali puno prilike da pričamo. Ponudila nam je 20 000KM koje bismo podijelili najugroženijim studentima i srednjoškolcima, a da zauzvrat obustavimo peticiju. Mi smo odbijali da obustavimo, i onda su nam postavili veoma interesantno pitanje: “Da li vi želite publicitet ili rezultat?”. Ubrzo poslije toga smo i završili razgovor s dogovorom da ćemo im ujutro javiti našu odluku. U nedjelju smo nazvali pomoćnicu načelnice Dinku Omanović i rekli da mi nastavljamo sa peticijom do ponedjeljka.

4. Šta namjeravate dalje?

– Jutros smo kopiju peticije dostavili na protokol u Općinu, i ono što nam ostaje jeste svakako da čekamo njihov odgovor. Sigurna sam da ce načelnica Babić naći negdje u budžetu mjesta za obrazovanje, za akademske građane, za ljude željne znanja, i da im neće ugroziti mogućnost za nastavljanje školovanja. Za sami kraj bih željela spomenuti i još tri djevojke koje su sve vrijeme potpisivanja peticije bile zajedno uz mene i uz čiju pomoć vjerovatno ne bismo uspjeli prikupiti ovoliki broj potpisa, te djevojke su Jasmina Limo, Amina Mostić i Džana Hakulija.