Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Peticiju potpisalo 3907 građana

Poštovani sugrađani,

nakon četiri dana potpisivanja peticije zbog smanjenog popusta sa 40% na 20% za izdavanje mjesečne karte za prevoz učenika i studenata, odnosno smanjivanje subvencija za isti u ovogodišnjem budžetu, došli smo do konačnog broja nezadovoljnih građana.

Peticiju je potpisalo skoro 4000 (tačnije 3907) građana Općine Visoko.

Iako smo u subotu, u večernjim satima, održali sastanak s načelnicom Amrom Babić koja je insistirala na prekidanju peticije, a zauzvrat nam ponudila 20 000KM koje bi se podijelile najugroženijim studentima i učenicima, na to nismo pristali. Razlog je prost, od 1054 studenta i učenika koji ostvaruju pravo na popust sa ponuđenih 20 000KM, mogla bi se dati jednokratna pomoc za četiri mjeseca i to samo za 133 studenta ili učenika i to u iznosu od 150 KM. Postavlja se pitanje sta bi bilo sa ostalih 921?
Činjenica je da na spisku ima i onih kojima pomoć nije neophodna ali mi tu ništa ne možemo, i tim ljudima je ugovorom obećana pomoć.

Zahvaljujemo se načelnici Babić što nas je pozvala, saslušala, te predložila rješenje, koje je nažalost neadekvatno potrebama svih korisnika popusta za karte. Također smo kao mladi ljudi svjesni činjenice da je općina u krizi, te se nalazimo u teškoj ekonomskoj situaciji, ali se pitamo zašto se mora štediti baš na nama ? Zašto se to ne čini na općinskoj administraciji ?
Mi smo studenti i učenici, ne razumijemo se u politiku, ali znamo da tražimo svoja prava.

Kopija peticije će biti dostavljena u ured načelnice Babić 13.3.2013.g. u srijedu, koja će nadamo se sada ponuditi drugačija i prihvatljivija rješenja, konkratnije trazimo 40% popusta na kartu, kao što je bilo do sad.

Ovim putem se zahvaljujemo svim savjesnim građanima, učenicima, studentima, penzionerima, nezaposlenim, zaposlenim, domaćicama, inženjerima, direktorima i svim ostalim koji možda nisu navedeni ovdje a svojim potpisom su nam pružili iznimnu podršku. Veliko hvala i firmi „Brovis“ d.o.o. koja je stala uz nas, te lokalnim medijima koji su nas pratili.

S poštovanjem,
Neformalna grupa studenata i srednjoškolaca