Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Svečano otvorena TB laboratorija u Kantonalnoj bolnici Zenica

U Kantonalnoj bolnici Zenica danas je svečano otvoren rekonstruisani laboratorij za dijagnostiku tuberkuloze koji djeluje pri Službi za mikrobiologiju KB Zenica.

Projekat je finansiran sredstvima Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u okviru programa pod nazivom “Jačanje DOTS strategije i unapređenja programa borbe protiv tuberkuloze“.

-Brža i kvalitetnija dijagnostika znači bržu identifikaciju inficiranih i oboljelih. Ranije uspostavljena terapija skratit će tok bolesti, a rezultat na kraju mora biti smanjenje incidencije tuberkuloze u našoj zemlji – istakla je tokom današnje svečanosti načelnica Službe mikrobiologije KBZ Advija Hedžić.

Iz UNDP-a, koji podržava ovaj projekt, za rekonstrukciju mikrobiološke laboratorije u Zenica izdvojeno je 150 hiljada maraka.

-Laboratorija u Zenici sada ispunjava preporuke iz sigurnosnog nivoa dva, čime su obezbjeđeni sigurni uslovi rada za uposlenike i kvalitetna obrada rezultata laboratorijskih analiza – kazao je rukovodilac programa UNDP-a Armin Sirćo.

Ministrica zdravstva ZDK-a Senka Balorda dodala je da je otvaranjem laboratorije ostvaren vrhunac razvoja pulmologije KBZ, jer se kroz njen rad ostvaruje kvalitetan nadzor tuberkuloze, naročito njenog rezistentnog oblika zbog kojeg u svijetu danas vlada panika.