Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nakon peticije i umalo tragičnog slučaja “Asfalt” pred vlašću u obliku vijećničke inicijative

Prije četiri godine potpisivali smo peticiju u želji i namjeri da neko iz Općine uvaži građansku inicijativu da se rukometno igralište na Gradskom stadionu Luke popularni “Asfalt” preuredi, sanira i stavi u namjenu i svrhu onoga zbog čega je i izgrađen. Nadali smo se i navino vjerovali da ljudi koji traže glasove od nas zaista ne lažu kada na predizbornim skupovima pričaju kako će se zalagati za ovo i za ono. Tadašnja izvršna vlast se oglušila o ovoj inicijativi. Uzalud smo se prisjećali majstorija sa Asfalta Nine Bajića, Avde Kurdije, Ike, Muhameda, Laze, Ćopa, Ele, Papeta, Kule, Marija … U tadašnjem sazivu OV Visoko bilo je i onih koji su ovu incijativu dočekali isprobanom fašističkom metodom razdvajanja stanovnika Visokog po geografskom mjestu stanovanja koje služi samo i u svrhu dobijanja glasova na izborima. Pojavila se bila i informacija koja je kasnije i potvrđena da je tadašnja u višim instancama jaka SBiH predvođena Vahidom Hećom i Džemailom Silajdžićem isposlovala na Federalnom nivou 50.000KM za ovu svrhu, međutim čudnim “visočkim trouglom” transfera novčanih tokova, sredstva namjenjena za rukometno igralište otišla su na račun RK Bosna Prevent, kako su i da li su regularno opravdana nije tematika ovog pisanja, želimo da vjerujemo ad je bio dobar razlog zašto se taj novac usmjerio na drugu adresu.

Dvije godine nakon potpisivanja peticije od koje nije bilo ništa desio se nesretan slučaj na rukometnom terenu koji je mogao završiti i tragično. Naime, kompletna konstrukcija gola pala je na glavu Maliku Dediću tada učeniku sedmog razreda osnovne škole. Epilog cijele priče bila je operacija polomljene vilice sa plastičnim premosnicama ugrađenim u usta ovog učenika. Zbog ozbiljnosti povreda, školska godina tada za Malika je bila već završena.

I evo, četiri godine nakon potpisivanje peticije i dvije godine otkako je Malik Dedić izbjegao najgore došla je nova “redizajnirana” vlast u Općinu Visoko. Neki od onih koji su potpisivali peticiju sada su direktno u zakonodavnoj vlasti. Jedan od njih je Muhamed Husić koji je na prošloj sjednici OV Visoko uputio regularnim putem vijećničku inicijativu i tako izbjegao administrativne zamke kao 2009.godine. Vijećničku inicijativu Muhameda Husića prenosimo u cjelosti, sasvim je normalno i opravdano tražiti da se rukometni teren u Visokom renovira, podršku su dali i članovi uprave RK Bosna, a u vremenu koje je pred nama vidjet ćemo da li svi izabrani razmišljaju jednako kada su dobre i loše stvari u pitanju po Visoko ili će se opet sve svesti na politiziranje i odbijanje dobrih prijedloga i inicijativa samo zato što dolaze iz drugih političkih subjekata:

PREDMET: Vijećnička inicijativa

Pokrećem inicijativu renoviranja asfaltne podloge rukometnog igrališta. Trenutno stanje rukometnog igrališta koje se nalazi u sastavu stadiona Luke je neuslovno za korištenje.

Svjedoci smo nesreće koja se dogodila na ovom terenu, kada su dječaku pali na glavu devastirani golovi  i kada, na svi sreću, nije bilo smrtno stradalih. Isti rizici su prisutni i dan danas.

Renoviranjem ovog terena omogućilo bi, prije svega, treninge rukometaša i rukometašica u ljetnom terminu, ali i đaka srednje škole Gimnazija koji nemaju riješeno pitanje održavanja časa tjelesnog i zdravstvenog odgoja.

Ovim putem bi uveliko pomogli rad rukometnih klubova kao i omasovljavanje školskog sporta.

Sa projektom o renoviranju terena mogli bi aplicirati na više nivoe, ali i animirati naše privrednike da učestvuju u realizaciji samog projekta.

Podnosilac inicijative:

Husić Muhamed