Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

„Osnaživanje žena u ruralnim sredinama kroz demokratske inicijative i podršku u poduzetništvu“

Udruženje  „Damar omladine“ poziva sve nevladine organizacije  koje se već bave i/ili žele da se uključe u rad na aktivnostima u sklopu dvogodišnjeg projekta „Osnaživanje žena u ruralnim sredinama kroz demokratske inicijative i podršku u poduzetništvu“ , predviđeni GARD projektom, da  upitnik i pristupnicu mogu zatražiti putem maila našeg Udruženja: damaromladine@gmail.com.

Projekat GARD je dvogodišnji projekat koji finansira Evropska komisija iz fonda „Partnership Actions – Empowerment of Women“. Projekat GARD se provodi na teritoriji Albanije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, sa partnerima iz Španije.

Projekat je dio šireg koncepta aktivnosti ruralnog razvoja na teritoriji jugoistočne Evrope. Aktivnosti projekta su usmjerene na osnaživanje žena u ruralnim sredinama kroz podsticanje participativnosti i demokratskih inicijativa. Projekat će se provoditi u saradnji s javnim institucijama i organizacijama građanskog društva, čiji je rad usmjeren na poboljšanje kvaliteta života žena, a posebno žena u ruralnim sredinama.

Nosioc projekta je ACED (agencija za saradnju, edukaciju i razvoj ) iz Banja Luke , a Udruženje “Damar omladine “ je jedno od koordinirajućih udruženja za područje Federacije Bosne i Hercegovine.

Osnovni ciljevi projekta su:

1) Stvaranje mreže organizacija civilnog društva koje se bave osnaživanjem žena u ruralnim sredinama na nivou zemalja obuhvaćenih projektom, a preko tih mreža stvaranje regionalne mreže za osnaživanje žena u ruralnom razvoju za područje Zapadnog Balkana.

2) Stvaranje i usvajanje Agende za osnaživanje žena u ruralnim sredinama u svim zemljama uključenim u projekat (planirano do kraja juna 2013. godine);

3) Promovisanje Agende za osnaživanje žena u ruralnim sredinama na nivou uključenih zemalja, kako bi se omogućila primjena Agende na lokalnom nivou preko mreže nevladinih organizacija, privatnog sektora, lokalnih vlasti i institiucija (planirano do kraja 2013. godine).

Do sada nam se pridružilo samo jedno Udruženje sa područja općine Visoko, a u pitanju je Udruženje „Mladi volonteri“ .

Budite i vi dio tima pri ostvarivanju ciljeva navedenog projekta.

Očekujemo Vas!