Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Elvedin Fišek ili Fahrudin Pušina pitanje je sad?

Na vrućem političkom terenu u Visokom koji svoje gravitaciono polje širi na sve moguće pore društvenog života i policija je postala predmetom političkih kalkulacija u smislu da se postavljaju „svoji ljudi“ na „parava mjesta“. U policijskim krugovima naveliko se priča o odlasku komandira PS Visoko Omanović Edhema u penziju, a odmah se naravno otvara pitanje ko će doći na njegovo mjesto. SDA koja u posljednje vrijeme po vlastitom ubjeđenju ničim izazvana osim najslabijim izbornim rezultatom od 1995 na ovamo ima želju i potrebu da ovlada i tim dijelom Visokog i sasvim je prirodno da i na tom mjestu želi svog čovjeka. Naravno, u normalnim okolnostima trebalo bi da su policija i sudstvo neovisni od sitnomahalskih političkih dešavanja, ali sasvim je jasno da mi u tim okolnostima ne živimo već odavno.

Prema našim informacijama najozbiljniji kandidat za uskoro upražnjeno mjesto trebao bi biti Fišek Elvedin, dosadašnji šef krim-službe, nekadašnji predsjednik Asocijacije mladih SDA Visoko i kumskim vezama blizak kadar nekadašnjem ministru MUP-a ZDK i dugogodišnjem predsjedniku OO SDA Visoko Azizu Brotliji za čijeg mandata je i napredovao za tri čina. U sve se navodno upetljala i aktuelna vlast u namjeri da kod policijskog Komesara isposluje ovu poziciju. Međutim kako stvari stoje to će ići malo teže, jer navodno Komesar ima svog igrača za ovu poziciju i vidi ga u liku i djelu sadašnjeg komandira PS Breza Pušina Fahrudina iz Misoče, općina Ilijaš. Svoja uvjerenja o policijskim kvalitetima gospodina Pušine bazira na finim druženjima sa finim ljudima po Brezi i prijateljskim odnosima po pitanju žiranata.

Ako je posmatrati „Visočki“, sasvim bi bilo prirodno da favoriziramo Fišek Elvedina. Ali nakon izdaje te ideje odmah poslije Općih izbora 2010.godine sa ciljem vlastitog interesa svakako je u Visokom ostalo pitanje šta je to uopšte više „Visočki“ kad su svi postali podanici i vazali koji pred, uvjetno rečeno, politički jačim poslušno mašu repom i kao hijene čekaju svoj dio strvine ? Ako svakog dana kroz političke subjekte u Visokom, pojedince iz zakonodavne vlasti, izvršne vlasti, sporta, kroz javna preduzeća pa i tu policiju posmatramo opšti ljudski kurvaluk i licemjerstvo na otvorenoj sceni bez trunke stida, morala i bilo kakvog oblika ljudskosti, šta je tu onda „Visočki“ u odnosu na vlastiti interes?. Sve je svedeno na taj lični interes, a kad već stvari zovemo pravim imenom, onda je u svakom slučaju za Visoko bolje Fišek nego Pušina.