Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Pet predavanja za dva dana za stotine bosanskih Švicaraca

Istina o projektu istraživanja bosanskih piramida nezadrživo se širi. Ovaj put je njihov pronalazač akademik Semir Osmanagić održao pet predavanja 1. i 2. marta 2013. u Švicarskoj za bh. iseljenike. Predavanjima je prisustvovalo stotine bosanskih Švicaraca koji su u ovoj zemlji već dvadesetak godina. Matica BiH sa sjedištem u Zurichu je bila organizator jednog od predavanja i to ovaj put na Univerzitetu u Luzernu. Ostala predavanja Osmanagić je održao u Bosanskim kulturnim centrima odnosno džematima u Zurichu, Luzernu i Saint Gallenu.

Prisutni su bili oduševljeni činjenicom da Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”, uprkos brojnim otporima, u Visokom rukovodi najaktivnijom arheološkom lokacijom na svijetu, koja svake godine privlači veliki broj turista, volontera, istraživača i medija. Mnogi su najavili ponovnu posjetu Bosanskoj dolini piramida. 

Bosanci i Hercegovci u Švicarskoj nisu krili svoju razočaranost nebrigom institucija vlasti za ovaj projekt i nerazvijanjem turističke infrastrukure da privuče i primi još više turista.