Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nastavak manije zvane „Turizam u Visokom“

altKoliko puta je spomenuta rašomonijada zvana visočke piramide, pa ipak se i dalje ispredaju nebuloze o tome i natura mišljenje da je onaj ko je protiv piramida ustvari protiv Visokog. Biti za nepostojeće piramide predstavlja klanjanje lažima kojim se promoviše ono što je prokleta laž koju sami nameću i pogano mišljenje da je naša laž jedini oblik spašavanja stanja u kom se nalazi Visoko, veliki sukob interesa starosjedilaca i onih koji nisu imali kuda drugo otići, već doći u Visoko rušeći mit o posebnoj visočkoj školi, a ne padanje na koljena pred svjetskim protuhama koje imaju za osnov sticanje bogatstava na imovini malih i poštenih ljudi koji nikad nisu znali da se status može riješiti i lažima. To je uvezena pamet koju na našu žalost prihvataju i pojedinci iz naše sredine. Moral sredine u kojoj smo rođeni i mi i naši roditelji i prezime naših pradjedova je uvijek krasio Visočanina, a ne povjerenje prema lažnim obećanjima brze još odonda od kada je Visoko predstavljalo osnov održanja u prilikama kad je prestalo biti centar opstojnosti političkog identiteta 1463.g. Mnogi će se začuditi kada pročitaju ove redove, ali uzevši u obzir cjenik kojim Fondacija nudi tuđe resurse, ovoga puta visočke, sve postaje jasnije, ne ide nikakav drugačiji način istine u kojoj smo danas u sukobu.

Prvo, kakav cjenik kad Fondacija nije profitna organizacija koja ne ostvaruje profit za sebe niti kome vrši uslugu? Kome Fondacija plaća PDV kad nije u funkciji poreskog obveznika? Kome se plaća PDV od usluge davanja i prezentacije. Nije valjda na onih četiri gosta koja biše „zatečena” na spavanju prošle godine.

Prema zakonskim propisima na teritoriji Bosne i Hercegovine osnovno i jedino platežnoj sredstvo je KM i ništa više. I onda stiže cjenik iz Fondacije, koji uključuje tuđe resurse na koje nema niko pravo, jedna sramota koja slikovito govori o ljudima koji ničim ne zadužuju Visoko izuzev ismijavanja javnosti i jednog kulturnog naučnog estabilišmenta koji je siguran u svoju negaciju lažne istine. U cjeniku kao platežno sredstvo spominje se KM, $, euro i Hk. Zar iko ima pravo na to jer je to jedan od najgorih načina rušenja sistema jedne države? Ko ima pravo prodavati bilo kakvu turističku ponudu lokalnih resursa, a naplaćivati tamo negdje? Zar je to turizam koji se neprestavno propagira kao lokalni, koji nije ni u kakvoj transparentnoj korelaciji s nastojanjima Visokog da upotpuni ponudu?

http://piramidasunca.ba/images/turistickaponuda/price-list-ba.pdf.

Spominjem primjer formiranja nove fondacije sa pravom istraživanja Četnice i Cemorca, zatim Fondacije za istraživanje ilirske tvrđave Bedema i Visa, kao i Fondacije za opšte istraživanje mnogih lokaliteta koji nisu zabilježeni ni u kakvim institucijama, blaga svakojakih prolaznika vremena koji su prolazili i osvajali Visoko. Sve buduć Fondacije i njihovo formiranje potiču sa jednog mjesta i služe za formiranje kćeri fondacije od jedne majke koja nam je poznata od početka i od koje Visoko nema nikakve koristi i pored značajnih injekcija buđetskog novca..

Bilo bi pošteno da čitaoci s pravom postave pitanje ko gazduje visočkom istorijom. To je sigurno znano prema aktima osnivača. Za sada odgovora nema makar stvar sa zvaničnog mjesta kaže da je sve naše, što se nije ničim pokazalo do sada. Zavičajni muzej zbog stećenoga sukoba sa federalnim, državnim i kantonalnim ministarstvima nema nikakve ingerencije nad visočkom istorijom. Dozvole za istraživanje daje Sarajevo i Zenica, a bi brigu trebalo da prihvati Općina. Osnivači Zavičajnoga muzeja su davno uspostavili takvu organizaciju u kojoj je zenički muzej bio podređen Zavičajnom muzeju Visoko. Danas je Zavičajni muzej samo ispostava nastala nesretnom „prodajom” visočke samostalnosti u ratnim danima od pojedinaca koji nisu shvatili da Visoko nosi epitet prijestolnog grada kojem niko nije imao hrabrosti oduzeti pravo na zaštitu imena i događaja.

Pored navedenih nelogičnosti postoji osnovna nelogičnost koju je bolje nazvati glupost.

Nigdje u svijetu se istraživanje ne ostvaruje bez kupovine prava na istraživanje, niti je postojala zemlja u svijetu koja je dala džaba svoje istorijske resurse i onda ih još finansirala iz sredstava budžeta. Svagdje se u svijetu budžet puni i od prihodima ostvarenim od prodaje prava na istraživanje. Sjetimo se samo koliko je sredstava akumulirao Zemaljski muzej od istraživanja koja su se obavljalo od Okolišća do Radinovića, Radovlja i Moštra.

“Zar nije sramota da se već tri godine ne istražuje najvažniji grad u istoriji Bosne i Hercegovine”, rekao nam je skoro akademik Filipović, “nego dozvoljavamo da nam neko kaže: ‘Vidjet ćete vrh Visočice i neke ruševine iz perioda Rima i srednjeg vijeka.” Zar nije sramota da Zavičajni muzej nema nikakve odgovornosti prema istoriji Visokog , možda zato jer mu je niko nije, ništa se od njega ne traži, a daju im se plate od para poreskih obveznika. Imamo dva studenta arheologije koji bi trebali završiti studije ove godine. Hoćemo li im dati priliku da kao kadar Visokog počnu jednom misliti i raditi poslove koje Visoko od njih očekuje. Isto tako, fali koji dan pa će biti postavljen i novi-stari direktor koji do sada izgleda nije baš htio u suru, ali više izgleda da ga niko nije bendao i kad je nešto htio pametno uraditi. Nadati se je da će odnosi biti uspostavljeni na relaciji novi direktor i centri koji životare od prošlosti, a da će nova načelnica pravilno shvatiti svoju obavezu i odgovornost prema istoriji grada koja joj je data na raspolaganju kroz sve društveno-ekonomske formacije kroz koje prođe Visoko. Evo prilike da se Zavičajni muzej jednom konačno uposli u oblasti koja mu se daje na raspolaganje, a da za uzvrat da punu odgovornost i svoje intelektualne i materijalne resurse kojim raspolaže u cilju ostvarenja kolektivne koristi i odgovornosti prema nacionalnom blagu koje mu se prepusti da počne njime gazdovati i odgovarati za njega. Fondacija „Kraljeva brda” je tu i može pružiti dosta koristi, posebno u okviru sredstava koje su tu na dohvatu ruke iz fondova EU.

Vrijeme je da uklonimo piramidalnu bruku koja nam je naturena za dvije „banke” iz ko zna kojih motiva i od koga, ne bi li lakše zaboravili propast preduzeća, nosioca razvoja Općine Visoko kao regionalnog centra. Neka niko ne misli da je i ova priča usmjerena u pokrivanje radne psihoze koju je izazvao Prevent otpuštanjem radnika i prekidom odvođenja otpada životinjskog porjekla koje će sunce upaliti u kratkom vremenu. Skoro smo dobili vijest koja treba da zabrine svakog Visočanina. Kaže nam se da je interes vanjskih finansijera za nekretnine u Visokom porastao do neslučenih granica. Dobro bi to bilo da nam se ne podmeće kukavičje jaje imitiranjem cijena kvadratnog metra zemlje na 3-5 KM nakon „asanacije” terena oko Visokog. Ako inicijator ove podle igre misli da nije prepoznat i on i njegove namjere, vara se, jer Visoko neće nestati samo zato što neko zna koji se prirodni resursi nalaze ispod naših nogu i koji će biti za kraći period godina dostići neslućene vrijednosti, al pari, zalihama zbog kojih se danas vode ratovi. Nije sve u jeftinoj cijeni velikih parcela koje se navodno traže. Postoje određene insinuacije koje na vrijeme treba spriječiti jer neće biti vremena da se posljedice liječe.

Neka oprosti bilo ko koga sam uvrijedio ili ću ubuduće uvrijediti svojim obraćanjem, ja želim laž učiniti istinom, obezbjeđujući Visokom mjesto koje mu pripada. Želim Visokom ostaviti sve što je visočko, ne želim da se neko služi onim što nikad neće biti njegovo.

Svako ima pravo da učestvuje onoliko koliko ubuduće to od njega traži domaćin ali samo kad za to zaradi nadnicu. Nemoj te matere vam više ulagati svoje pare u Visoko za račun Visokog jer će u protivnom svi Visočani početi nekoliko puta mjesečno ići preko „bare” da „donesu”pare za „ulaganje” u Visoko. Dosta je više „krpelja” koji ionako popiše krv Visočanima na nakim seansama koje nikada nisu bile prisutne i prihvaćene u našem okruženju.

Eto ti ga sad veliki svešteniče Druida, ne gazaj po našem pijesku kvarći nam naše krugove. Hvala ti, ali nečini nam budućnost ništavnom.

Ako iko želi ubuduće surađivati, biće onako kako to Visoko želi.

Švicarci moji ne sekirajte se.Nebriga opštinskih vlasti ne proizilazi iz ne znanja nego iz nedostatka bilo kakvih nalaza.Visoko nije najveće arheološko nalazište na svijetu nego je to dolina od Moštra do Dobrinja i Ćatića.

„Fondaacija,Bosanska piramida Sunca”, uprkos brojnim otporima, u Visokom rukovodi najaktivnijom arheološkom lokacijom na svijetu, koja svake godine privlači veliki broj turista, volontera, istraživača i medija. Mnogi su najavili ponovnu posjetu Bosanskoj dolini piramida”.

E, Boga mi treba hrabrosti pa da se nešto ovako, izvali. Ovakve izjave Visoko ne zaboravlja niti prašta.i neće trpjeti jer i pored svjetskog značenja projekta desetak Visočana ima priliku da zaradi štošta od rada na straživanju.

Da dam ideju za buduću tiradu. Dana 20-06-3123.g prije nove ere, meteorit u prečniku od kilometra izazvao je malo ledeno doba, rekoše na National Geographicu. Ko vjeruje biće mu jasno da su mnoge istine ostale zapisane i materijalno potvrđene