Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Čestitka vlastima povodom Dana nezavisnosti

Iza nas je još jedan Dan nezavisnosti. Još jedna nada i neostvarena želja da se konačno za 1. mart probudimo sretni i zadovoljni u svojoj državi. Da konačno kao većina ljudi na ovom dunjaluku dočekamo Dan nezavisnosti u pravom prazničnom raspoloženju kako to i dolikuje  prazniku kakav je Dan nezavisnosti. Da, kada osvane taj Dan nezavisnosti jedni drugima taj dan i čestitamo, da jedni drugima idemo u posjetu na taj dan, da taj dan zajedno ručamo, da se taj dan svi zajedno radujemo, da se prisjetimo našeg  kolektivnog i individualnog  žrtvovanja na putu do slobode i nezavisnosti, a ne da se većina nas danas prisjeća nekih drugih vremena koja su iza nas, i društvenih uređenja u kojima smo živjeli.

Bez obzira na sve nedostatke ove naše jedine države mi koji smo preživjeli golgotu kojoj smo bili izloženi i sa Istoka i sa Zapada i ostali zdravi i čitavi, ako neko uopće takav ima, nemamo pravo radi  naših šehida i poginulih boraca koji su za ovu neovisnost dali svoj život, zatim naših ratnih vojnih invalida koji su na putu za slobudu i neovisnost dali svoje dijelove tijela, te radi svih drugih koji su hrabro i dostojanstveno stavili na raspolaganje svoj život i imovinu za ovu državu, da ovaj praznik omalovažavamo ili ga ne daj Bože ne doživljavamo onako kako bi trebali.

Ono na što imamo pravo a za to smo se svakako borili je da konstantno podsjećamo naše vlastodršce da smo mi svoju neovisnost skupo platili i da niko pa ni naša vlast kojoj mi dajemo legitimitet nema pravo da se kocka sa državom i njenim građanima.

Naša je stalna obaveza da ukazujemo na sve nedostatke i propuste u radu naše  vlasti, da ukazujemo na težak položaj u kojem se nalaze naši invalidi, demobilisani borci i njihove porodice, porodice naših šehida i poginulih boraca.

Ne smijemo dozvoliti da se njima manipuliše u svrhu dobivanja jeftinih političkih poena. Moramo se svi zajedno boriti da im se obezbjede adekvatni uslovi za život i egzistenciju, jer oni to doista zaslužuju.

Ako smo se mogli braniti od mrskog agresora onda se moramo boriti i  protiv naših vlastodržaca da nam ne rasparčaju ovo malo grunta što nam je ostalo. Zvući grubo kad kažem da se moramo boriti i to nažalost protiv onih koje smo sami birali ali je to zaista tako.

Ne vole ove vlasti kada se kritikuju i kada se na vidjelo iznose njihovi privatni talovi. To oni podvode i žele predstaviti kao otvorenu borbu protiv države i sistema.

Moraju naše vođe shvatiti da su izabrani da nam vrate nadu, da nam vrate pouzadnje i vjeru u državu, da nam otklone strahove,  a ne da nam stvaruju beznađe, nesigurnost i nove strahove koji nas vode ka psihićkom i fizičkom propadanju.

Obzirom da svi čestitke povodom  Dana Nezavisnosti upučuju građanima, a niko koliko sam primjetio Dan Nezavisnosti ne čestita našim vlastima pa mi ih je nekako žao, stoga sam odlučio da ovim tekstom čestitam našoj Državnoj vlasti Dan nezavisnosti sa željom da konačno počnu misliti o narodu i držvi, jer bez države i naroda gospodo na vlasti nema ni vas.

(Vaše tekstove, komentare, mišljenja i stavove možete slati na visoko.co.ba@gmail.com)