Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Stipendije za nadarene studente

altU Općini Visoko jutros je upriličen prijem i potpisivanje Ugovora o stipendiranju za nadarene studente općine Visoko. Stipendije namijenjene za dvanaest studenta koji su zadovoljili postavljene kriterije bit će isplaćene u dva dijela.

–  Po procjenama, na području općine Visoko imamo oko 500 studenata, i nažalost nismo u prilici da svim našim studentima obezbjedimo stipendije, ali to će dugoročno biti naša ambicija i naš cilj. Određeni broj studenata dobije stipendije preko Ministarstva za boračka pitanja ZDK, i još uvijek nije završena procedura i nije krenula isplata ovih stipendija za školsku 2012/2013. Preduvjet za druge stipendije jeste da se dodijele boračke stipendije, pa ono što ostane pokušaju da „pokriju” Općine. Mi smo u ovom trenutku jedan korak ispred jer ćemo danas zaključiti priču o stipendijama za nadarene studente. Po kriterijima koje je Općina postavila, pravo na ove stipendije ostvarilo je dvanaest studenata, mada ja znam da ih naša općina ima mnogo više – rekla je načelnica Babić te , uz izraze podrške, savjetovala studente da budu istrajni u svojim naporima jer je znanje nešto što ostaje kao trajna i neotuđiva vrijednost.

„Bili ste odlični učenici, sad ste odlični studenti a ostanite i odlični ljudi, i naravno – ostanite građani Bosne i Hercegovine” poručila je načelnica Amra Babić.

Studenti su izrazili zahvalnost na interesovanju i pomoći koju su dobili, te naglasili da je ovo „vjetar u leđa” koji im je svakako potreban.