Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Veličanstveni koncert

altU čast velikom njemačkom baroknom kompozitoru Johannu Sebastianu Bachu (1685-1750) večeras je u Crkvi sv. Bonaveture u Franjevakom samostanu organiziran koncert Veličanstveni Bach. Pored Bartolomeja Stankovića, visočkog pijaniste i organizatora koncerta, nastupili su i gosti iz Tuzle, Sarajeva, Kaknja i Visokog. Riječ je o mladim bosanskohercegovačkim muzičarima: violinist Adnan Buljušmić, trubač Ivan Ščitinski, flautistica Hanan Hadžajlić, sopran Melisa Zerdo, pijanistice Melika Buza i Lejla Vranac te vokalni sekstet ŠZOMO „Avdo Smajlović” pod vodstvom prof. Bahrije Šabanović.

Pored Bachovih kompozicija izvođenih na violini, klaviru, flauti, trubi i orguljama publika je imala zadovoljstvo uživati u pričama iz Bachovog života a u izvedbi mladih amaterskih glumaca koji djeluju u sklopu dramske sekcije u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji.

Johann Sebastian Bach (Eisenach, 1685 – Leipzig, 1750) njemački je kompozitor i orguljaš, općenito se smatra jednim od najvećih kompozitora svih vremena. Njegova su djela zapažena po intelektualnoj dubini, tehničkoj zahtjevnosti i umjetničkoj ljepoti, te su bila nadahnuće gotovo svim kompozitorima europske tradicije.

Kralj baroka, koji je klavir upoznao tek pred kraj života, ali je bio virtouz na drugim instrumentima s tipkama, orguljama, čembalu, klavikordu… Majstor duhovne i svjetovne muzike, lajpciški kantor, ostavio je u historiji muzike jedan od najmonumentalnijih opusa, od preko 1100 djela.

Visočka publika koja je večeras bila mnogobrojna pokazala je da su ovakvi koncerti potrebni našem gradu, a organizatori i učesnici koncerta potpuno su opravdali povjerenje koje su im sugrađani ukazali.