Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Općinska načelnica od preuzimanja dužnosti nije vršila prijem novih uposlenika u općinske službe uprave”

Čekajući famoznu sistematizaciju radnih mjesta u zgradi Općine Visoko, koja u tišini općinskih hodnika i na pauzama među hrabrijim uposlenicima slovi kao veliko “pospremanje/čistka” i koju pozicija vidi kao unapređenje sadašnjeg rada i kapaciteta uposlenih, dok opozicija na to gleda kao naplatu predizbornih dugova gdje će se naći mjesta u budžetskom hladu za one kojima je to obećavano za raznorazne usluge na putu dolaska na vlast, vijećnik SDP-a Dejan Šćepanović na prošloj 3. sjednici OV Visoko odlučio je razbiti mit o sistematizaciji i tabu temu pokušao demistificirati tamo gdje i jeste mjesto za otvorena i jasna politička pitanja i odgovore. Šćepanović je iskoristio svoje vijećničko pravo i načelnicu Amru Babić jasno direktno i otvoreno pitao da li je bilo zapošljavanja u Općini Visoko u proteklom periodu. Na jasno direktno i otvoreno pitanje dobio je još jasniji koncizniji i direktniji odgovor:

Općinska načelnica Visoko od preuzimanja dužnosti Načelnice Općine 14.11.2012. godine do danas nije vršila prijem novih uposlenika u općinske službe uprave.

S poštovanjem,

Amra Babić

Visočkoj javnosti nije nepoznat slučaj kada se kao protuusluga drugoj stranci ponudi mjesto za nekog podobnog, a kao kusur tog međustranačkog rastaljivanja pojavljuju su dodatne stavke u budžetu za plate uposlenika preko leđa poreznih obveznika. Zadnji takav slučaj, istina završio kao pokušaj, je bio slučaj Mufida Bečarevića iz tadašnje SBiH, kada je tadašnji načelnik Munib Alibegović kao protuuslugu za podršku prilikom usvajanja budžeta imao namjeru podršku vratiti radnim mjestom i konkurskom prilagođenom baš kako odgovara pomenutom kandidatu.

Općina Visoko se danas oglasila Javnim pozivom za upošljavanje volontera, iako je bilo primjetno da su se neki stranački podobni volonteri počeli pojavljivati u zgradi Općine i prije zvanično upućenog Javnog poziva što je svakako za svaku pohvalu u cilju boljeg i perspektivnijeg Visokog i uz nadu da to neće biti samo prva stepenica ka širenju ionako obimne općinske administracije na broj stanovnika općine Visoko.