Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Visoka delegacija Republike Turske u posjeti Visokom

altVisoka državna delegacija Republike Turske na čelu sa zamjenikom premijera Bulentom Arincom posjetila je danas Općinu Visoko.Osim dopredsjednika Arinca,delegaciju su činili i ambasador Republike Turske u BiH Ahmet Jildiz, narodni poslanik Husein Kansu i generalni direktor Agencije Anadolija Kemal Ozturk, te njihovi pomoćnici i savjetnici.

U Općini Visoko dočekala ih je načelnica Amra Babić sa svojim pomoćnicima i vijećnicima Općinskog vijeća Visoko. Načelnica je uvažene goste ukratko upoznala sa gradom u koji dolaze, sa historijskim vrijednostima koje posjedujemo ali i kapacitetima naše općine.

Na svečanom prijemu, gospodin Bulent Arinc obratio se domaćinima ne krijući zadovoljstvo posjetom te, između ostalog, rekao:”Ovo je moj peti posjet Bosni i Hercegovini, jer sam ja prije obavljanja dužnosti dopredsjednika turske Vlade bio na funkciji predsjednika Parlamenta, ali nisam bio u prilici posjetiti Visoko a sada imam i tu čast. Hvala vam na informacijama o Visokom, a i ja sam se pripremao za Visoko i pročitao da se radi o gradu sa bitnom pozicijom. Turska u Bosni nije samo kao snažna podrška već stalno iniciramo sve poslovne krugove da se aktivno uključe i investiraju u vašu državu. Kada se radi o direktnim investicijama koje Turska ima u vašoj zemlji, one prelaze 200 miliona, a mnoge naše velike firme su već prisutne u Bosni i Hercegovini. Upoznat sam sa nezaposlenošću u ovoj zemlji i želimo pomoći, jer znam da su  Bosanci i Hercegovci su vrijedni ljudi. I želim reći da su vozila koja su namijenjena Visokom već krenula. Najbitnije je da su Visočani složni bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost.

Tri su bitna sektora kada se radi o privredi: poljoprivreda, industrija te sektor usluga. Ovaj treći je jako bitan – turizam. Kada budete spremni recite nam i mi ćemo hiljade ljudi uputiti u vaš grad, a bitno je da ima ko da ih dočeka.”

Na kraju svečanog prijema načelnica je iskoristila priliku i gostima, uz riječi zahvalnosti za posjetu, uručila i prigodne poklone.

 – Zadovoljstvo mi je bilo ugostiti ovu visoku državnu delegaciju. Naši gosti su bili zamjenik turskog premijera Bulent Arinc, ambasador Republike Turske u BiH, te njihovi savjetnici i saradnici. Oni su na putu iz Istanbula za Zenicu prvo posjetili Visoko. Na prijemu i razgovoru s njima predstavili smo kratko općinu Visoko i njene kapacitete. Ja se, osim dosadašnje saradnje, nadam i konkretnim investicijama – rekla je načelnica Amra Babić. 

{joomplucat:842 limit=11|columns=4}