Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vlada ZDK prihvatila inicijativu sindikata o izmjenama kolektivnog ugovora za oblast zdravstva

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) prihvatila je inicijativu Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Federacije Bosne i Hercegovine, koja se odnosi na izmjene i dopune Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i zaposlenika u oblasti zdravstva, javio je dopisnik Agencije ONASA.
Ministarstvo zdravstva ZDK obavijestilo je u ponedjeljak o tome Federalno ministarstvo zdravstva.

“Ovo ministarstvo smatra da su se stekli uslovi da se pristupi postupku izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora, posebno u dijelu najniže neto satnice od 2 KM, koja se primjenjuje u zdravstvenim ustanovama na području ZDK. Ovo iz razloga jer su troškovi života, u međuvremenu, porasli u iznosu 5 posto, čime je stvorena obaveza da se u skladu sa članom 9. stav 2 Općeg kolektivnog ugovora na teritoriji Federacije BiH pristupi usklađivanju najniže bruto satnice”, istakla je kantonalna ministrica zdravstva Senka Balorda.

Od svih zdravstvenih ustanova na području ZDK zatražene su informacije o njihovom finansijskom stanju koje će predstavljati osnovu za dalje aktivnosti vezane za izmjene Kolektivnog ugovora.

Vlada ZDK prihvatila je inicijativu Sindikata nakon sastanka sa predstavnicima općina, Nezavisnog strukovnog sindikata zdravstvenih radnika, Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije, direktorima javnih zdravstvenih ustanova i direktorom Zavoda zdravstvenog osiguranja, održanog 14. februara u sjedištu Kantona.