Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Hiljadu Dalmatinaca na Osmanagićevim predavanjima

osmanagic-splitPrepune dvorane u Splitu, Šibeniku, Zadru i Dubrovniku dokaz su velikog interesovanja Dalmatinaca za istraživanje bosanskih piramida u Visokom. U okviru velike dalmatinske turneje, pronalazač prvih europskih piramida akademik dr. Semir Osmanagić je, nakon predavanje u Pločama, Makarskoj i prvog predavanja u Splitu, održao seriju prezentacija projekta u Splitu, Šibeniku, Zadru i Dubrovniku.

Najveći amfiteatar Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu ponovo je bio ispunjen do posljednjeg mjesta u petak 15. februara 2013. Više od 350 posjetilaca je, u organizaciji Alumnija Fakulteta i njenog predsjednika Veljka Radeljaka te profesora marketinga dr. Nevena Šerića, s velikom pažnjom odslušalo dvoiposatno predavanje dr. Semira Osmanagića o fenomenu piramida u svijetu i BiH.

Profesor Šerić je i ovom prilikom istakao da je prezentacija o bosanskim piramidama najplastičniji primjer uspješnog promoviranja arheološkog turizma, kulturnog naslijeđa i BiH u globalu.

Gradska knjižnica u Šibeniku je, nakon što su popunjena sva raspoloživa sjedišta i ubačeno dodatnih 30-ak stolica, prestala primati posjetioce za prvo gostovanje Semira Osmanagića u ovom gradu. Gotovo tri puna sata okupljeni su odslušali sve o počecima istraživanja, njegovom multidisciplinarnom aspektu, mnoštvu stručnjaka koji su svojim istraživanjima i analizama potvrdili postojanje najvećih evropskih piramida u srcu Bosne kao i najnovijim otkrićima i saznanjima vezanim za razotkrivanje svrhe piramida.

Recimo još to da je Osmanagiću na zalaganju i upornosti na istraživanju piramida među prvima čestitao 90-godišnjak, Šibenčanin koji je sa zanimanjem odslušao sve informacije od početka do samom kraja.

–          Mogao bih ga slušati još dvi ure. Svaka mu hvala – kazao je na izlazu iz dvorane.

Prilikom posjete Dalmatinskoj Zagori, Osmanagić je s Vinkom Klarićem posjetio lokaciju dalmatinskih kamenih kugli u Bilicama. Pet kamenih kugli, pola metra promjera, polirane površine, dokazuje da je ovaj prahistorijski fenomen bio prisutan ne samo na teritoriji Bosne i Hercegovine, već diljem Balkana.

Druga posjeta direktora Centra za arheologiju i antroplogiju Američkog univerziteta u BiH dr. Semira Osmanagića Zadru napunila je veliku dvoranu Doma sindikata znatno prije početka predavanja. Desetine posjetilaca se moralo vratiti, jer nisu fizički mogli ući u prepunu dvoranu. Od 350 prisutnih više od stotinu njih je novosti iz Bosanske doline piramida saslušalo stojeći! Posebna pažnja tokom predavanja je posvećena zaključcima tri međunarodne naučne konferencije o bosanskim piramidama na kojima je 85 svjetskih stručnjaka potvrdilo postojanje piramidalnih građevina u srcu Bosne te otkrivalo energetske funkcije piramida i tunela.

Primjetno je da na svim predavanjima dominiraju mlade osobe, studenti, a u Zadru nas je svojim prisustvom obradovalo i nekoliko sveučilišnih profesora.

Četvrto gostovanje osnivača Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” Dubrovniku i ovaj put je prošlo u izvanrednoj organizaciji Bošnjačke nacionalne zajednice Grada Dubrovnika i Županije te njihovog agilnog i dinamičnog predsjednika Šemsudina Brkovića. I ponovo je velika kongresna dvorana luksuznog hotela “Rixos-Libertas” bila ispunjena stotinama Dubrovčana od kojih su mnogi već bili u posjeti piramidama i podzemnom labirintu u Visokom. No, interesovanje za novosti iz Bosanske doline piramida ne jenjava i Dubrovčani su najavili ponovnik dolazak i to organizirani. 

Velika dalmatinska turneja završava predavanjem u Metkoviću 19. februara u 18 sati u “Vili Neretva”, a na povratku u Sarajevo Osmanagić će održati predavanje u Mostaru u srijedu 20. februara u 18 sati u velikoj dvorani Bosanskog narodnog pozorišta.

Razvoj arheološkog  turizma ne počiva na verbalnim proklamacijama već na konkretnim potezima kao što su ova gostovanja i poziv prisutnim da posjete uzbudljive arheološke lokacije. Dokaz za to su mnogobrojne auto registracije koje se mogu vidjeti u Visokom, registracijskih oznaka gradova od Dubrovnika do Rijeke, ali i onih iz zemalja u kojima Osmanagić redovno održava svoja predavanja pozivajući nove turiste, volontere, istraživače i medije u posjet BiH.

{joomplucat:841 limit=30|columns=4}