Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO:Godišnjica početka igranja rukometa u Visokom

jubilej rukometPovodom 19. februara, Rukometni klub „Bosna-Veterani“ daje saopštenje:

Rukometni klub ”Bosna-Veterani“  Visoko svojim članovima, navijačima i ostalom građanstvu Visokog čestita godišnjicu osnivanja Muškog rukometnog kluba ”Bosna ” Visoko  – 19. februar.

Rukometni klub u Visokom   rođen  je prije 59 godina,  19. februara 1954., osnivanjem Srednjoškolskog sportskog društva “Mladost” pri Gimnaziji.

Osnivačima rukometne sekcije, kasnijeg kluba, smatraju se nastavnici Semić Ferid i Jolić Vladimir.

Klub dugogodišnje tradicije šampion je BiH i višestruki je osvajač Kup-a BiH. Finalista je Kup-a Jugoslavije, višestruki prvak Jugoslavije i BiH u juniorskim konkurencijama.

Klub je iznjedrio 3 seniorska reprezentativca Jugoslavije, desetine seniorskih i juniorskih reprezentativaca BiH, selektore i trenere jugoslovenskih i BiH juniorskih i seniorskih reprezentacija.

Zahvaljujući tome ima dvije medalje sa prvenstava svijeta.

Dugogodišnji je član najeletnijih šampionata Jugoslavije i stalni član Premijer lige BiH.

Nosilac je Sedmoaprilskog priznanja kao kolektiv, kao i dva njegova člana, od kojih je jedan i počasni građanin Visokog.

Klub je odlikovan priznanjem Josipa Broza Tita.

Njegovi članovi su višestroko nagrađivani  kao najuspješniji sportisti grada u svim konkurencijama, uključujući niz nagrada za životna djela u sportu.

Seniori kluba su odigrali 146 međunarodnih utakmica, od toga 18 u   evropskim kupovima. Juniorske  selekcije visočkih  rukometnih klubova   do sada imaju 401 susret sa vršnjacima iz Evrope i svijeta.

{joomplucat:840 limit=40|columns=4}