Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Raspad sistema u OO SBB-a Visoko, predsjednik podnosi ostavku i traži uvođenje Povjereništva!

Pisali smo ranije o visočkoj opoziciji, bolje rečeno onome što je od nje ostalo, a ostalo je gotovo ništa. Postoji od ranije poznati onaj vazalski dio koji je prihvatio da podanički i iz privatnih interesa služe SDA u naredne četiri godine, te ovaj drugi dio SDP i SBB koji je pokazao kao nedorastao pretplatnicima na budžet, Općinska radna mjesta i javne prihode.

Došli smo u posjed dokumenta koji je predsjednik OO SBB-a poslao na adrese Generalnog sekretara SBB-a, Kantonalni odbor i članovima OO SBB-a Visoko. Iz dokumenta je vidljivo da u OO SBB-a Visoko vlada totalno rasulo i razmimoilaženje u političkim stavovima i interesima, a sve uzrokovano vjerovatno lošim izbornim rezultatom od kojeg se očekivalo puno više. Kakav ambijent vlada u ovoj stranci najbolje pokazuje podatak kako veliki dio članova Izvršnog odbora uopšte ne dolazi na sastanke iako prema Statutu ove stranke tri neopravdana izostanka znači i automatsko isključenje i Izvršnog odbora. Iako to u Visokom nije ništa novo i opštepoznato je da svaki malo imućniji Visočanin ima svoju privatnu stranku, o tome se glasno priča i diskutuje u DJL. SBB Visoko. Navodno je narušeno i jedinstvo stranke ponašanjem pojedinaca koji, suprotno uvriježenom mišljenju koje vlada u Visokom i koje je izmislila SDA o tome kako grad ugnjetava selo zapravo u SBB-u ima drugu konotaciju: “Stvorena je struja, naročit animozitet, izražava se u odnosu prema ljudima koji dolaze iz gradske sredine pokušavajući minimizirati njihov rad, ulogu i poziciju koju oni objektivno zaslužuju.Takav odnos prema članovima ima za posljedicu upravo ono što ta struja želi i pokušava napraviti ,  tj.  izolacija, pasivizacija i odlazak iz SBB-a. Savez mora biti otvorena stranka, koja će u svoje redove rado primati sve one koji žele biti članovi i jedini  kriterij mora biti  kvalitet , doprinos i rad u okviru Saveza, a nipošto podobnost, nepotizam , privatne i rodbinske veze .”

Četiri mjeseca nakon izbora visočki SBB-ovci međusobno se optužuju i prebacuju odgovornosti jedni na druge. Predsjednik stranke Džemal Kadić zatražio je da se otvoreno i “zahvale” nekim članovima, a ističe i sumnju u bivše kadrove SDA Visoko koji su preko noći postali najveći sljedbenici lika i djela Fahrudina Radončića, te otvoreno sumnja da su oni svjesno ubaćeni u redove SBB-a da bi pravili smutnju. Jasno je da u ovoj stranci postoje dvije struje i cjelokupna situacija podsjeća na onu u OO SDA Visoko prije uvođenja Povjereništva, isti je scenario, stranka je podjeljena u dva tabora i jedni druge optužuju da su interese stranke potčinili ličnim interesima i da su kompletno članstvo kao i birači ustvari taoci tih interesa. Poseban kuriozitet u ovoj stranci kojim su slijedeći nepotizam daleko ispred ostalih stranaka je i podatak da u Izvršnom odboru “sjede” dva bračna para. Druga strana opet tvrdi da je za loš izborni rezultat i sve što se dešava poslije kriv predsjednik stranke, na što se on brani informacijom da se lično povukao sa liste i nije učestvovo u predlaganju kandidata za načelnika i kandidata za listu za Općinsko vijeće Visoko, te podsjeća da je to radila druga strana koja SBB doživljava kao privatnu svojinu u rodbinsko-prijateljskom udruženju.

U međusobnim optužbama za loše stanje koje vlada u stranci jedni druge optužuju za loše izborne rezultate upravo na biračkim mjestima odakle lično dolaze, a svi imaju želju i potrebu da iz sjene vladaju strankom što i nije nešto posebno novo jer je i u ostalim visočkim strankama situacija ista. SBB Visoko trenutno u sastavo OV Visoko ima svoja četiri vijećnika što ih čini drugom po jačini strankom, ali kako se navodi u “Obavijesti” upućenoj na pomenute adrese, ti vijećnici rade samovoljno i bez prethodnih konsultacija sa Izvršnim odborom i Predsjedništvom stranke. Uz sve ostale pobrojane probleme u funkcionisanju ove stranke navodi se i loš rad Foruma mladih SBB-a, kao i Foruma žena SBB-a. Na kraju se postavlja pitanje ko je stvarni krivac za loše stanje u stranci, stvarni i legitimni organi stranke izabrani redovnim procedurama ili ovi koji vladaju strankom iz sjene i koji su rukovodili izbornim procesom. Zbog nemogućnosti iznalaženja rješenja i političkog kompromisa na lokalnom nivou i zbog bojkota rada predsjednika kako stoji u Obavijesti, zatražena je pomoć viših instanci stranke i uvođenje Povjereništva, a još uvijek aktuelni predsjednik Džemal Kadić ponudio je i svoju ostavku.