Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Za lijepo i čisto naše Visoko na račun Gornjeg Moštra

altDana 14.02.2013. godine u zgradi Općine Visoko održan je sastanak sa jednom tačkom dnevnog reda: Sanacija deponije Očazi. Sastanku su prisustvovali općinska načelnica Amra Babić, predstavnici Općine Visoko,  direktori Asfaltgradnje d.o.o. Visoko, direktor JKP Visočica Visoko, direktor Visokogasa d.o.o.Visoko, te predstavnici MZ Zimača.

Zanimljivo je da sastanku nije prisustvovao niko od predstavnika podružnice Gornje Moštre, a što se vidi i iz izvoda iz zapisnika na kome su pobrojani svi prisutni, a koja je i ponajviše ugrožena deponijom u Očazima. Prema našim saznanjima, predstavnik podružnice Gornje Moštre je napustio sastanak nezadovaljan samim razvojem situacije na sastanku. Međutim, to ostalim prisutnim nije smetalo da isti dovrše. Koliko je to demokratski prosudite sami.

Općinska načelnica je prisutne ukratko upoznala s dosad provedenim aktivnostima vezanim za konačno zatvaranje deponije. Na sastanku su također utvrđene naredne planske aktivnosti koje bi provodila Općina Visoko i JKP „Visočica“ Visoko u saradnji sa preduzećem Asfaltgradnja d.o.o. Visoko i to: Izvršiti konzerviranje i sanaciju deponije, te stvoriti preduslove za izgradnju sportskog terena, otkupiti zemljište u roku od tri mjeseca (obaveze Općine Visoko), javnu rasvjetu Općina Visoko će plaćati do završetka radova na sanaciji deponije, završetak radova puta Donja Zimča-Gornja Zimča po obezbjeđenju budžetskih sredstava, radove na deponiji kontrolisat će svi učesnici sastanka, vršenje redovne analize vode, izgradnja obaloutvrde za koju će Općina Visoko aplicirati za sredstva sa viših nivoa vlasti. Također je dogovoreno da predstavnici MZ Zimča provedu anketu u MZ, te da građani budu istovremeno upoznati sa zaključcima sa navedenog sastanka.

Prema našim saznanjima, građani MZ Zimča a prvenstveno građani Gornjeg Moštra su skeptični prema obećanjima koja dolaze od strane općinske vlasti, s obzirom na dosadašnja obećanja koja nisu u cijelosti realizovana. Obećanja koja su upućena građanima putem ovlaštenih predstavnika, što zvanična što nezvanična, doveli su do podjele građana MZ Zimča. Ono što se može pretpostaviti na osnovu izjava jeste da su predstavnici Donje i Gornje Zimče dobili čvrsta obećanja za dovršetak predviđenih infrastrukturnih projekata u tim podružnicama, ali pod uslovom da se nastavi s odvozom, kako to vlasti kažu – „krutog otpada“ na deponiju, odnosno da se nastave radovi na saniranja deponije.

altKako stvari stoje, redizajnirana vlast će opet morati puniti budžet preko leđa građana MZ Zimča. Niko više u Visokom ne govori o velikim projektima koji su najavljivani u mjesecu septembru. Kako sada stvari stoje prvu veliku investiciju će osjetiti Moštrani, koji su izgleda uvjek kolateral. To je Moštranima faktura iz mjeseca septembra za muziku, ćevape, sokove, balone, upaljače, slikanje i druge vrste folklornih zabava koje su im u njihovo ime i za njihov račun priuštili pretendenti na vlast. Samo su im još zaboravili dostaviti gas maske, a to će vjerovatno uraditi u narednom periodu.