Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Minijature s motivima Bosne najčešće kupuju stranci

altIako po struci zubotehničar Visočanin Amir Elezović punih dvadeset godina bavi se slikarstvom, ali i izradom minijatura, suvenira sa motivima iz Srednjovjekovne Bosne, kao i izradom unikatnog nakita od kamena i kristala koje sam pronalazi na iskopinama tunela Ravne u Visokom, gdje godinama Fondacija „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” vrši iskopavanja i istraživanja podzemnog labirinta.

– Ovim izuzetno zanimljivim, ali i zahtjevnim hobijem sam se počeo baviti još prije dvadeset godina. U početku sam radove poklanjao prijateljima i nisam imao priliku da ih prezentiram javnosti. Međutim u posljednje tri godine počeo sam ozbiljnije da se bavim ovim poslom, naročito izradom predmeta od bakra, gline, kamena, a uz sve to došao sam i na ideju da počnem izrađivati unikatni nakit od kamena i kristala koje pronalazim u iskopinama kod tunela Ravne. Vrlo brzo se čulo za moje radove, a uslijedile su i prve narudžbe. Za sada najviše mojih proizvoda kupili su strani turisti, a značajan broj suvenira kupuju i velike firme koje kasnije te suvenire poklanjaju svojim poslovnim partnerima. – ističe Amir Elezović.

U maloj kućnoj radionici Amir izrađuje suvenire od bakra, kamena, gline, a na suvenirima preovladavaju motivi iz Srednjovjekovne Bosne. Tu su grbovi bosanskih kraljeva, stećci, kao i motivi Visokog, dok u izradu nakita preovladavaju lančići i narukvice. – Posebno značajan i meni jako drag suvenir je pečat Kralja Tvrtka I Kotromanića. To je bio i najljepši pečat u svoje vrijeme u tadašnjoj Evropi, pečat po kojem su i druge kraljevske porodice širom Evrope izrađivale svoje porodične pečate. Radi se o unikatnom modelu pečata koji sam izradio prema skici koju sam pronašao na internetu. Kao što sam spomenuo to mi je i najdraži model koji sam napravio, a za izradu tog pečata bilo mi je potrebno čak osam mjeseci. – kaže Amir.

Vrijedno pomena je da su svi Amirovi suveniri unikatni, a kompletan proces obavlja ručno, od ideje, pravljenja skice, zatim modeliranja i stvaranja šablona, pa do gotovog proizvoda. Amirovi suveniri ukrašavaju police velikih kompanija u Bosni i Hercegovini, a veliki broj suvenira je kao poklon završio i izvan granica BiH, a nije rijetkost da suveniri završe i kao pokloni za političare i visoke državnike, kako u BiH, tako i izvan nje, dok nakit kupuju podjednako i domaći i strani turisti koji posjećuju Visoko u ljetnim mjesecima.

DNEVNI AVAZ

{joomplucat:835 limit=11|columns=4}