Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

U ZDK godišnje 900 novooboljelih od malignih oboljenja

altZavod za javno zdravstvo Zeničko-dobojskog kantona godišnje registruje prosječno 900 novih slučajeva malignih oboljenja. Dr Jasminska Uzunović, načelnica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo ZDK, upozorila je da ova brojka nije egzaktna, s obzirom da ne postoji funkcionalan sistem prijavljivanja. – To je do zdravstvenih ustanova. Često za oboljele od malignih oboljenja saznamo tek po prijavi njihove smrti. Tako je bilo i u Kantonalnoj bolnici u Zenici, dok nismo intervenisali, insistirajući na prijavljivanju malignih neoplazmi, – upozorila je Uzunović, naglasivši značaj blagovremenog i kontinuiranog prijavljivanja novih oboljenja, radi boljeg planiranja troškova i edukacija u zdravstvu. Ona je istakla da je i u ZDK, rak ipak bolest građana starije dobi, da od nje puno češće obolijevaju muškarci, te da se radi u najvećem broju o tipu bolesti koji se može prevenirati.

– Muškarci najčešće obolijevaju pd raka pluća, debelog crijeva, prostate, a žene od karcinoma genitalnih organa, dojke, pa tek onda debelog crijeva, a to su sve karcinomi koje možemo prevenirati. Važno je da se redovno kontrolišemo i izbacimo rizična ponašanja, kao što je pušenje, – kaže dr Jasminka Uzunović, načelnica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo ZDK.

Četvrti februar se obilježava kao Svjetski dan borbe protiv raka. Prema zvaničnoj statistici, rak je vodeći uzrok smrti u svijetu. Svake godine, kod više od 12 miliona ljudi dijagnosticira se rak, a 7,6 milijuna umire od te bolesti. Organizacija i zajednica pojedinačno mogu dati doprinos u borbi protiv raka kako bi se prijevremene smrti od raka smanjile za 25 posto do 2025. godine.