Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Suad Agić ostao dosljedan i u svom govoru kritikovao aktuelno rukovodstvo SDA

U Sarajevu je održana Programsko-izborna konvencija Stranke demokratske akcije. Delegati Konvencije usvojili su platformu kojom se utvđuju prioriteti i pravci djelovanja SDA u periodu od 2013. do 2015. godine. Delegati su za predsjednika stranke izabrali Sulejmana Tihića, a za zamjenika predsjednika Bakira Izetbegovića.

Platformom su definirani stavovi stranke o aktualnim političkim pitanjima kao što su ustavne reforme, državna imovina, ekonomska politika, evroatlantske integracije, popis stanovništva, uređenje Grada Mostara, podrška radu institucija za borbu protiv kriminala i procesuiranje ratnih zločina, reorganizacija stranke.

Delegati Konvencije, njih 210 prisutnih, za predsjednika stranke izabrali su Sulejmana Tihića, a za zamjenika predsjednika Bakira Izetbegovića.

Od sada će SDA imati osam potpredsjednika: Asim Sarajlić, Sadik Ahmetović, Sanjin Halimović, Adil Osmanović, Senad Šepić, Safet Softić, Šefik Džaferović i Salko Selman.

Na sjednici Glavnog odbora SDA treba biti izabrano i Predsjedništvo SDA, koje od sada broji trideset i jednog člana, kao i još jedan zamjenik predsjednika Glavnog odbora.

Tokom rasprave o programskoj platformi za period 2013.-2015. godina, član Konvencije Suad Agić je izjavio kako ne vjeruje da sadašnje rukovodstvo SDA, a ni novo, može odgovoriti ciljevima zacrtanim u navedenoj platformi, među kojima su ekonomska i razvojna pitanja, ustavne reforme u kontekstu dosljedne primjene presude “Sejdić i Finci”, vanjskopolitička pitanja, održivi povratak i drugi ciljevi.

Agić je negodovao što je današnjom konvencijom pomjereno održavanje Kongresa SDA i pozvao da taj kongres bude održan u septembru ove godine.

Sulejman Tihić, aktuelni predsjednik SDA, obraćajući se u ulozi ponovnog kandidata za tu funkciju, kazao je da će veliki pobjednički kongres SDA biti održan 2015. godine, predviđajući značajnu pobjedu njegove stranke i na narednim općim izborima u državi, kao što je zabilježila uspjeh na prošlogodišnjim, lokalnim izborima.

Bakir Izetbegović, obraćajući se na Konvenciji kao kandidat za zamjenika predsjednika SDA izjavio je da se ne slaže s mišljenjem Suada Agića, ali i da svakome treba dati priliku da kaže svoje stavove.

Odluku o održavanju Konvencije, umjesto kongresa SDA, donio je 19. januara Glavni odbor. Tada je jednoglasno podržan prijedlog Predsjedništva SDA da za predsjednika stranke ponovno bude predložen aktuelni predsjednik Sulejman Tihić, a za zamjenika Bakir Izetbegović.

federalna.ba/visoko.co.ba