Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO:Hatma Allahovom miljeniku našem poslaniku Muhammedu a.s.

altU sklopu obilježavanja rođendana Božijeg poslanika, Muhammeda a.s., danas je u Bijeloj džamiji upriličeno učenje hatme Božijem poslaniku. U ovoj manifestaciji učestvovalo je preko 300 učenika osnovnih i srednjih škola sa općine Visoko, a cilj manifestacije je bila jedna zanimljiva ideja, da se hatma, odnosno cijeli Kur'an, prouči za 20 minuta.
Ovo je jedna veoma rijetka manifestacija i veoma lijep način da obilježimo rođenje našeg miljenika, Allahovog poslanika Muhameda s.a.v.s., ali i vrlo dobra veza mladih sa Islamom, što ste eto vi i zabilježili i što je nama iz aktiva vjeroučitelja vrlo drago da smo uspjeli sakupiti preko 300 mladića i djevojaka koju su odlučili da nam pomognu u našem naumu da proučimo cijeli Kur'an za samo 20 minuta. Glavna zamisao je da svaki od ovih učenika koji su se okupili danas prouče po jednu stranicu, pa tako da svi zajedno, mi kao njihovi učitelji i oni kao naši učenici, proučimo hatmu našem najvećem učitelju, Muhammedu a.s. Zahvalio bih se svim vjeroučiteljima iz Visokog koji su nam pomogli u ovom naumu i koji su podržali ovu ideju te učestvovali u njenoj realizaciji, kao i svim učenicima što su se odazvali našem pozivu, kazao je za našu redakciju idejni tvorac ove manifestacije profesor Haris Gorak.

Nakon proučene hatme prisutnima se obratio i glavni imam Medžlisa islamske zajednice Visoko, Ibrahim ef. Hadžić,  koji se zahvalio svim mladima koji su prisustvovali ovakvom jednom događaju i svojim prisustvom uveličali ovu manifestaciju koja je vrlo rijetka, ne samo kod nas već i u cijelom svijetu.
Na kraju programa svi učesnici manifestacije su dobili prigodne poklone koje su obezbijedili VisokoGas i Vispak d.o.o. Visoko te su svi u ugodnoj atmosferi nastavili da se druže u prostorijama Bijele džamije uz ilahije i kaside.

{joomplucat:825 limit=40|columns=4}