Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vodosnabdijevanje, odvodnja i prečišćavanje otpadnih voda općine Visoko

altU Općini Visoko jutros je turskoj delegacij, koja je jučer stigla u Visoko, održana prezentacija o problemima vodosnabdijevanja na našoj Općini. Mirza Sarač, predstavnik Agencije za vodno područje rijeke Save, iznio je trenutno stanje ali i moguća rješenja ovog velikog problema našeg grada. Prema predstavljenim podacima okvirni plan ulaganja iznosi 13.780.000 eura od čega rekonstrukcija, sanacija i rehabilitacija komunalne infrastrukture iznosi 3.625.000 eura, unapređenje sistema vodosnabdijevanja 2.605.000 eura, te unapređenje sistema odvodnje i prečišćavanje otpadnih voda 7.550.000 eura. Pomoćnici načelnice iz odgovornih službi Nahida Fejzić i Mustafa Žiga također su prezentirali dosad urađeno, ali i ono što je neophodno u što skorije vrijeme uraditi.

–  Kada je riječ o projektu vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda, mi dosad nismo imali strateški pristup. Ovim dokumentima koji su danas prezentirani dobili smo dobru polaznu osnovu da krenemo u realizaciju projekata. Podaci o trenutnom stanju su zabrinjavajući. Imamo samo 35 % izgrađene kanalizacione mreže, što znači da 65 %  otpadnih voda ide direktno u zemlju ili potoke. Postojeća kanalizaciona mreža u gradskom dijelu bez ikakvog prečišćavanja odlazi u naše dvije rijeke i time se smanjuju resursi za potencijalno vodosnabdijevanje. Kada se radi o vodosnabdijevanju, možemo reći da polovina našeg stanovništva ima uredno vodosnabdijevanje, dok druga polovina ima neuredno ili skoro nikako, a dodatni problem je što lokalnim vodovodima ne upravlja formalno niko, ne ispituje se bakteriološka i hemijska ispravnost koju naši građani koriste, a i lokalni vodovodi kojih je, prema ovim podacima 225, stari su između 30 i 60 godina, onda je jasno zašto kažemo da je stanje zabrinjavajuće. Mi smo svoje aktivnosti podijelili u tri faze – kratkoročno mi moramo pokušati obezbijediti u kriznim područjima vodosnabdijevanje, a da bismo to uradili mi moramo dodatno istraživati. Ali mi moramo promijeniti i svijest građana jer voda je resurs koji je ograničen, mi vodu moramo početi štedjeti i mi vodu moramo početi plaćati. U konačnici, kao dugoročno rješenje, ja vidim jedan jedinstven sistem vodosnabdijevanja. To je složen i dug proces ali u saradnji s lokalnom zajednicom mi to možemo izvesti – rekla je načelnica Amra Babić nakon prezentacije.

Na pitanje šta možemo očekivati od sada bratskog grada iz kojeg su gosti, načelnica je odgovorila: „Ja ne bih unaprijed da puno dajem obećanja, mi sad imamo još razgovora a u toku dana ćemo i obići neka od ovih mjesta koja su danas spomenuta. Mi od naših gostiju očekujemo stručnu, tehničku ali i finansijsku pomoć.”

Gosti iz Turske bili su zainteresovani za način plaćanja vode, odnosno plaćaju li naši građani vodu koju koriste i mogu li se ta sredstva iskoristiti za realizaciju planiranih projektata. Međutim,preciznije odgovore nisu mogli dobiti obzirom da direktor JKP „Visočica” nije bio prisutan.

Načelnik općine Altındağ Veysel Tirvaki nakon predočenih informacija rekao je da je dužnost svake demokratski izabrane vlasti da u što kraćem roku riješi probleme koji su prioritet a uredno vodosnabdijevanje to svakako jeste. Načelnik nije htio davati konkretna obećanja, ali je istakao da prije svega želi razgovarati sa svojim stručnjacima a potom dati mišljenje.