Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Sedmica borbe protiv raka grlića maternice

altOd 21.1. do 28.1. obilježava se Sedmica borbe protiv karcinoma grlića maternice. Rak grlića maternice ili rak vrata maternice zloćudna je bolest koja nastaje nekontroliranim rastom stanica koje čine vrat maternice. Bolest se u većini slučajeva razvija sporo i kroz duži vremenski period. Human papiloma virus (HPV) jedan je od glavnih uzročnika ove bolesti, ali to ne znači da će svaka žena koja ima HPV oboljeti od karcinoma grlića materice.

Uzroci bolesti nisu posve poznati, ali faktori rizika koji povećavaju mogućnost oboljenja su slijedeći:

–   HPV infekcije-subtipovi 16, 18, 31, 33 i 35. HPV se može prenijeti spolnim putem pa je svaka spolna aktivna žena izložena riziku.

–   Osobe iz nižih socioekonomskih klasa sa slabijom mogućnošću redovne zdravstvene zaštite.

–    Rani početak spolnog života i veći broj seksualnih partnera.

–    Pušenje.

     Redovitim pregledom Papa testom može se spriječiti do 80% slučajeva raka vrata maternice.

Papa test je izumio grčki liječnik Georgios Papanikolaou. Tim je otkrićem (1924. g.) G. Papanicolaou, porijeklom Grk, spasio milijune života žena diljem svijeta, čime je zadužio čovječanstvo, a analiza je po njemu popularno nazvana ‘PAPA’ test ili ‘PAP’ test. Citološkom analizom rak se može otkriti u početnom, asimptomatskom stadiju ili čak u predstadiju koji ginekolog ne može vidjeti prostim okom. Istodobno se u Papa-testu mogu prepoznati brojni uzročnici spolno prenosivih bolesti – SPB (njih same ili karakteristične promjene koje uzrokuju na stanicama), kojih je liječenje sastavni dio sprječavanja razvoja raka vrata maternice.

Tim načinom mogu se ustanoviti abnormalnosti stanica i liječiti prije nego dođe do raka. Žene mogu pristupiti Papa test od navršene 20. godine i preporučuje se ponovni pregled svake 3 godine.

     Cijepljenje u dobi od 10. do 25. godine starosti je učinkovit način sprječavanja infekcije visoko rizičnim HPV tipovima, koji su odgovorni za većinu slučajeva raka grlića maternice. Cijepljenje nije 100% zaštita i potrebno je od 20. godine redovito ići na Papa test.  Nazivi cjepiva su Gardasil i Cervarix. Gardasil je učinkovit za mali broj podtipova HPV virusa. Ako djevojka ili žena nije spolno aktivna, nema potrebe za cijepljenjem, jer Gardasil djeluje samo protiv HPV podtipova koji se prenose spolnim putem. Prema američkom Centru za prevenciju i kontolu bolesti, spolno je aktivno 31,3% djevojaka ispod 18 godina. Stoga, ako se cijepi cjelokupna populacija maloljetnica, cijepljenje će u oko 70% slučajeva biti uzaludno.

      Izbjegavanje pušenja je oblik prevencije, jer pušenje udvostručuje mogućnost pojave raka vrata maternice i drugih oblika raka.

      Korištenje kondoma samo djelimično štiti od rizika zaraze, ne potpuno jer koža oko genitalnog područja također može prenijeti virus.

      Hrana bogata vitaminima iz voća i povrća može smanjiti rizik zaraze.

Rak grlića materice zauzima drugo mjesto kako po učestalosti javljanja tako i po mortalitetu od ginekoloških karcinoma poslije raka dojke. Ovo oboljenje najčešće se javlja kod žena od 45 do 50 godine starosti. Oko 37% oboljelih žena su mlađe od 35 godina, dok žene starije od 65 čine 10% oboljelih. Najveći mortalitet prema dobnim grupama imaju žene starosti od 65 godina što je vezano za uznapredovalost oboljenja u vrijeme uspostavljanja dijagnoze. Svake godine u svijetu oboli oko 500.000 žena, a umre oko 250.000.

Ove  brojke rezultat su ponajprije nebrige žena o sebi, jer rak grlića maternice je vrsta raka koja ima tri stadija, dakle može se na vrijeme otkriti i izliječiti, samo ako žena redovito obavlja ginekološki pregled, odnosno Papa test. Specifičan je po tome što oboljele žene nemaju nikakve simptome. U  Bosni i Hercegovni, kao i u Visokom, ovi brojevi su još crnji. Ali, ne bavimo se brojkama već sobom, jer dugujemo sebi da na postanemo njihov dio. Stoga, još danas pokažite odgovornost prema sebi i zakažite pregled kod svog ljekara!