Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Komandant austrijskih snaga EUFOR-a u BiH u posjeti sjedištu ZDK

altPremijer Fikret Plevljak sa ministrom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirkom Trifunovićem ugostio je, u sjedištu ZDK, komandanta austrijskih snaga u sastavu EUFOR-a u BiH pukovnika Eriha Simburgera (Erich Simburger) sa saradnicima. Susretu su prisustvovali i direktor visočke OŠ “Kulin ban” Ramir Brkić sa pomoćnicom Amrom Ohran, škole izgrađene u doba Austrougarske Monarhije, kojoj protekle dvije decenije pomaže austrijski narod. Tokom susreta, gostima su prezentirani podaci o stanju objekata na području Zeničko- dobojskog kantona, izgrađeni u toku austrougarskog perioda, kao što su četiri mosta preko rijeke Krivaje, “Papirna” u Zenici, željezničke stanice, škole, zgrade Općina u Tešnju i Visokom i drugi objekti.

Pukovnik Simburger je govorio o misiji austrijske vojske u Bosni i Hercegovini, kojoj nije prevashodni zadatak pomoć, ali jeste podrška. Na prvom mjestu su djeca BiH, kao mlada generacija kojoj treba pokazati pravi put.

Premijer Plevljak je istakao da Zeničko- dobojski kanton ne želi samo pomoć od dokazanog prijateljskog naroda Austrije, nego i partnerski odnos u budućim projektima. Premijer Plevljak je uručio pukovniku Simburgeru monografiju Zeničko-dobojskog kantona uz zahvalu austrijskom narodu na svemu što su, u proteklom period, učinili za BiH.