Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Aziz Brotlija još uvijek najozbiljniji SDA kadar iz Visokog

altNa današnjoj sjednici Glavnog odbora Stranke demokratske akcije, koja je održana u Sarajevu, odlučeno je da u februaru bude održana Konvecija stranke umjesto Kongresa. Ovim je Glavni odbor podržao prijedlog Predsjedništva SDA da se umjesto Kongresa održi Konvencija. Malo smo pretenciozno očekivali i objavili da bi se moglo desiti da Centrala iz Sarajeva počasti Visoko nekim od mjesta potpredsjednika, obzirom na sve što se u političkom životu SDA Visoko dešavalo u zadnje dvije godine. Podsjećamo ranijom odlukom Predsjedništva stranke utvrđeno je da po četiri kandidata predlažu Sulejman Tihić i Bakir Izetbegović. Naša predviđanja su imala uporište u tome da je bivša visočka SDA bila “Bakirovski” raspoložena na 5 Kongresu, a ova aktuelna je uspjela politički uozbiljiti Visoko i dati mu važniju ulogu od epizodne koju je SDA godinama imala u Kantonu i Sarajevu, a Tihić ne krije svoju podršku spram aktuelnog OO SDA Visoko.

Međutim očito je da u Visokom još uvijek nema dovoljno politički zrelog kadra za ozbiljnije stranačke funkcije. Prema predloženim kandidatima za potpredsjednike stranke od strane Tihića i Izetbegovića još smo “zeleni” za više instance. Faktički, najviše u ovom trenutku što Visoko ima je Aziz Brotlija koji je “dobacio” do Glavnog odbora. Moguće da se na najavljenoj Konvenciji u tom smislu nešto promijeni.

Pojednostavljeno gledano čudna je pomalo ta “SDA demokratija”. Bira se novi predsjednik, kandidat Sulejman Tihić – Protukandidat, Sulejman Tihić.

Bira se zamjenik predsjednika, kandidat Bakir Izetbegović – Protukandidat Bakir Izetbegović.

Baš kao u najbolje Brozovo vrijeme – Bez ograničenja trajanja mandata!

Mnogi poslije Tita pokušavaju biti Tito, s tim što je suštinka razlika u tome što je Tito bio puno pošteniji jer se nije zalagao za demokratiju.

Članovi Glavnog odbora jednoglasno su podržali da se za predsjednika predloži Sulejman Tihić, a za njegovog zamjenika Bakir Izetbegović.

Jednoglasno je usvojena i lista novih osam umjesto dosadašnjih pet potpredsjednika, a za te pozicije predloženi su: Sadik Ahmetović, Šefik Džaferović, Adil Osmanović, Safet Softić, Senad Šepić, Salko Selman, Asim Sarajlić i Sanjin Halimović.

Član Glavnog odbora stranke Halid Genjac je za Federalni Radio izjavio kako će nakon Konvencije doći i do određenih promjena na Kantonalnim i Općinskim nivoima do 30%, ma šta to značilo.