Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Održana Javna rasprava o Nacrtu budžeta za 2013.godinu

altU Velikoj Sali Općine Visoko danas je održana Javna rasprava na kojoj su razmatrane tri tačke:

1. Nacrt budžeta Općine Visoko za 2013.godinu

2. Nacrt odluke o izvršenju budžeta Općine Visoko za 2013.godinu

3. Nacrt programa rada Općinskog vijeća Visoko za 2013.godinu

Današnjoj Javnoj raspravi je prisustvovalo i nekoliko vijećnika novog saziva vijeća, direktori Javnih ustanova sa područja općine Visoko, te svega dva predsjednika mjesnih zajednica. Kao što se i očekivalo najviše rasprave je bilo o nacrtu ovogodišnjeg budžeta. Predstavnici mjesnih zajednica Arnautovići i Radovlje bili su složni da su mjesne zajednice oštećene planiranim budžetom, a Taib Mihaljević iz MZ Radovlje je iznio i tri prijedloga, prvi se odnosi na plaćanje troškova rasvjete u ovoj mjesnoj zajednici koji bi trebala finansirati Općina, drugi je bio vezan za prijevoz učenika i studenata, dok je treći prijedlog vezan za transfere za mjesne zajednice. Nevzeta Begić iz kluba vijećnika SBB-a smatra da su ovogodišnjim budžetom oštećeni poljoprivredni proizvođaći i da su sredstva koja su njima namijenjena premala. Najaktivniji su bili iz kluba vijećnika SDP-a, Dejan Šćepanović je iznio amandman na nacrt budžeta, te prijedloge po kojima bi se uvećale stipendije nadarenim učenicima i taj iznos bi bio 50.000 KM, izdaci za prijevoz učenika i studenata bi iznosili 40.000 KM, jednokratna pomoć za školovanje 20.000 KM, te izdavanja za socijalna davanja 58.800 KM, što je ukupno 168.800 KM, a ta sredstva bi se dobila smanjenjem plaća uposlenicima Općine Visoko, odnosno bila bi prebačena iz stavke u kojoj su obračunate bruto plaće od 168.800 KM za nova radna mjesta.

Dalibor Tomičić smatra da se trebaju povećati ulaganja u infrastrukturu, vodovodnu i kanalizacionu, a iznio je i prijedlog da se subvencionira rekonstrukcija zgrade Franjevačkog konvikta, te Pravoslavne crkve u Visokom sa po 10.000 KM, a do tih sredstava bi se došlo smanjivanjem sredstava koja je Općina Visoko planirala za nabavku opreme. Izet Smajević iz SBiH-a je još jednom iskoristio priliku da govori o izradi studije za toplifikaciju Visokog, te je prema njegovim riječima u budžet potrebno uvrstiti i sredstva za ovu namjenu, kao i pokušati iznaći sredstva za finansiranje studija izvodivosti za projekte izgradnje infrastrukture.

Članovi nevladinog sektora koji su bili danas prisutni uglavnom su prema njihovim reakcijama zadovoljnim budžetom, odnosno načinom na koji će se finansirati, a prema njihovim riječima dobro je što će se od sada morati aplicirati za projekte. Klepo Mehmed iz Udruženja građana „Likum 76” je iznio prijedlog za budžet, odnosno prijedlog da se u budžet uvrsti finansiranje Galerije „Likum 76” sa 17.000 KM koje bi bile utrošene za kvalitetno funkcioniranje ove ustanove.

Zaključak je kako je dio nevladinog sektora koji je aktivan ostao u određenoj mjeri i zadovoljan ovogodišnjim Nacrtom budžeta, najviše nezadovoljstva iskazali su iz Javnih ustanova koje pripadaju Općini Visoko, odnosno čiji je osnivač Općina Visoko, a najviše pažnje, prijedloga i sugestija je bilo vezano za izdvajanja za mlade, odnosno za izdvajanja za učenike i studente.

{joomplucat:815 limit=19|columns=4}