Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Ubit će me jer puno znam”

dzemal bijedicNa današnji dan 1977. godine u avionskoj nesreći kod Sarajeva, poginuo je Džemal Bijedić, njegova supruga Razija i još šest putnika i članova posade. Povodom godišnjice pogibije nekadašnjeg predsjednika Saveznog izvršnog vijeća bivše SFRJ, za danas je najavljeno memorijalno okupljanje na gradskom groblju Bare.

Još mnogo vremena će trebati da u potpunosti shvatimo i primjenimo državničke vrijednosti Džemala Bijedića, ali svakako i patriotski probosanski orijentiranih političara te generacije. Često smo skloni prizemnim komentarima njihovih grešaka, zaboravljajući šta je ta generacija na čelu sa Bijedićem uradila upravo za nas i opstanak BiH.

Jednom od najčuvenijih Mostaraca, skojevcu od ‘39. i NOP-ovcu zlonamjernici najčešće u prvi plan stavljaju iskrivljenu biografiju, prvu funkciju nakon ‘45., poziciju drugog čovjeka republičkog MUP-a. Rijetki mu žele odati priznanje upravo na prevazilaženju ratnih frustracija, koje su posebno u BiH bile bolne. Historijskim Mostarskim savjetovanjem ‘66. otvorio je put skidanju etikete ustaštva u zapadnoj Hercegovini. Upravo angažmanom Džemala Bijedića, 17 godina nakon insistiranja također Mostarca Huseina Čišića, na prvoj ustavotvornoj skupštini FNRJ, državni grb dobija šestu baklju. O historijskoj ulozi vraćanja državnosti BiH ‘74. da i ne govorimo.

„Novi koncept suverenosti u nađoj zemlji polazi od sljedećeg. Republika je država što znači da je suverena. Federacija je izraz suvereniteta i svi poslovi koji se odvijaju na nivou države su zajednički poslovi“, govorio je Bijedić.

Nažalost, naprijatelji ovakvog koncepta su bili brojniji. „Uzmite period Ćosića, pa ćete vidjeti da je to jedan kontinuitet. On jeste uperen prema Džemi, ali on je uperen prema tom konceptu, a Džema se našao na vrhu“, kaže Muhamed Berberović, sekretar vlade SFRJ.

Džemal Bijedić je ubijen. Niko to ne može zvanično potvrditi. Na današnji dan prije 35 godina radilo se o nesreći, ali u najmanju ruku je simptomatično što i Beograd, ali malo je poznato i sarajevsko tužilaštvo, bez obzira na to što je zakonski rok čuvanja tajnosti davno istekao, uviđaj nesreće drži nedostupnim.

„Jednom je Džemal Komisiji nakon razgovora s Jovankom rekao: ‘Ljudi, ja s tom ženom ne mogu razgovarati, ona je luda!’ Neki to kasnije povezuju s navodnim njenim vezama s armijskim vrhom da su ti vojni krugovi bili zainteresovani za likvidaciju“, kaže historičar Husnija Kamberović. Znao je da će biti ubijen. „Čak je jedanput rekao: ‘Ubit će me jer puno znam!'“, napominje Kamberović.

Historijska ličnost, predsjednik Republičkog izvršnog vijeća, republičke skupštine i napokon SIV-a Džemal Bijedić, kao ni jedan političar iz BiH otišao je za sobom ne ostavivši gotovo ni jednu mrlju. Hrabar, vizionar izgubio je vlastitu ali dobio bitku za BiH. Nju će neki drugi nedorasli Džemi mnogo kasnije izgubiti, tačnije, još je gube.

Danas, u ime Vlade Federacije, komemorativnom skupu prisustvuje ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić. Organizator je Planinarsko-skijaško društvo “Džemal Bijedić”.

federalna.ba/visoko.co.ba


Posted in BiH