Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Šemsudin, Sulejman ili Bakir pitanje je sad? Odnosno, šta to znači za Visoko?

altBaš kao u vrijeme poslije onog rata kada je nastala opšta zabuna pitanjem jesi li za Tita ili za Staljina i kada su se mijenjale i skidale Staljinove slike sa javnih mjesta, škola, društvenih domova, a prije toga završavalo na robiji ako nije bilo tih slika, tako je u 2013. godini nastala konfizija u SDA Bosne i Hercegovine. Samo što sada pitanje glasi jesi li za Kongres ili za Konvenciju. U eventualnom odgovoru pojedinca, simpatizera i člana stranke odmah je jasno jesi li za Sulejmana Tihića ili si protiv njega. Ukoliko si za Konvenciju i samim tim bez ograničenja trajanja mandata Sulejmana Tihića po uzoru na Josipa Broza, Zlatka Lagumdžiju i Mustafu Cerića, jasno je čiji si i za koga si. Međutim ako si za Kongres onda ostavljaš dilemu jesi li za Šemsudina Mehmedovića ili Bakira Izetbegovića.

Ova godina, osim po popisu stanovništva, sasvim je jasno ostat će zapamćena po izboru novog prvaka u Bošnjaka. Tihić obilazi gradove, prikuplja potpise i nada se da Kongresa neće biti, izgovor je da ima ozbiljnih političkih problema u BiH, a samim tim betonira sebe na čelu stranke u narednom periodu. Prema Statutu i redovnim procedurama 2013. godina je godina novog Kongresa i izbora novih organa stranke i novog/starog predsjednika. Iako još ništa nije zvanično iz istupa pojedinih visokopozicioniranih članova SDA BiH sasvim je izvjesno da su kandidati za novog predsjednika Šemsudin Mehmedović, Bakir Izetbegović i Sulejman Tihić. Ono što nas zanima u ovoj analizi je eventualna pretpostavka kako će se Visoko opredijeliti i postaviti spram izbora novog predsjednika kada je riječ o OO SDA Visoko. Od procjene aktuelnog OO SDA Visoko u mnogo čemu će zavisiti plan i razvoj zacrtanih aktivnosti ove stranke nakon pobjede na lokalnim izborima.

Prije četiri godine Visoko je loše procijenilo po pitanju pobjednika. Iako je glasanje na Kongresu tajno, u javnost je iscurila informacija da su visočki delegati glasali nejedinstveno i to sa većim brojem glasova za Bakira Izetbegovića u odnosu na Sulejmana Tihića. Općenito je ZDK dao podršku Bakiru Izetbegoviću uz mentorstvo i dirigovanje predsjednika KO SDA ZDK Mirsada Zaimovića, koji je prema izjavama svjedoka i na samom 5. Kongresu bio najdirektniji u iznošenju “argumenata” protiv Tihića. Navodno je u tadašnjem OO SDA Visoko izvršena instrukcija i date su jasne upute za koga da se glasa na Kongresu i opredjeljenje je bio Tihić, ali neposlušni pojedinci zaduženi od strane Mirsada Zaimovića, uljhebljeni, zaposleni uz čvrsta obećanja za konkretne usluge u budućnosti, a sve uz pomoć tada još uvijek važnog visočkog kadra SDA Aziza Brotlije, koji je djelovao iz sjene i iza leđa Ahmeta Kurspahića, ipak su našli više poslušnika među delegatima sa pravom glasa koji su glasali za Izetbegovića suprotno odluci OO SDA Visoko.

Nakon Tihićeve pobjede na 5. Kongresu Visoko je bilo na crnoj listi neposlušnih gradova i sve se radilo na tome da se sruši Mirsad Zaimović, kakanjski SDA kadar, također bez ograničenja trajanja mandata predsjednika u ZDK. Uz očekivanu i nikad sprovedenu “osvetu” Tihića nad neposlušnim i nadobudnim Kakanjcem Zaimovićem očekivala se i odmazda spram Visokog. Došla je kao logičan slijed stvari u obliku Povjereništva nekoliko mjeseci prije lokalnih izbora, jer uvijek puca tamo gdje je najtanje, s tim da su glavni vinovnici pobune i zavjere protiv Tihića na tom 5. Kongresu iz Visokog svojom političkom visprenošću ipak ostali u političkom životu uz veliku pomoć svog mentora kantonalnog predsjednika SDA Mirsada Zaimovića, koji je također preživio sve političke cunamije iz Sarajeva.

Kako će se Visoko postaviti ovoga maja na 6. Kongresu SDA tek ćemo da vidimo. Neosporno je da sadašnji kadar OO SDA Visoko neće i ne smije glasati mimo onoga kakvu instrukciju dobije od novog predsjednika, samo je stvar njegove procjene. Politički mudro igra igru sadašnja postava visočke SDA. To je opasna politčka igra linije manjeg otpora, to jest dodvoravanje i ukazivanje povjerenja svakome od eventualnih kandidata za novog predsjednika. Sjetimo se Općih izbora, Visoko nije imalo svog kandidata za državni Parlament, a instrukcija je bila da se podrži Šemsudin Mehmedović. Zatim nam je Bakir Izetbegović dolazio i govorio nam kako ćemo slaviti dva Bajrama, te prošetao ulicama Visokog kao Josip Broz 1971. godine u jednom od svoja dva dolaska u naš grad. Sulejman Tihić koji je već predsjednik u tri mandata (2001-2005, 2005-2009, 2009-2013) također je dočekan uz počasti kao Broz onomad kad mu pioniri daju cijeće u dva reda i rukuju se s njim uz navježban osmijeh, tako da je visočka politika, ako je uopšte još uvijek imamo, zadovoljila formu, dovoljno se dodvorila svoj trojici kandidata, ostaje još da vidimo šta je, nasuprot formi, suština svega.

Ovo opasno političko hodanje po žici u želji da se bude sa svima dobar podsjeća na onu atologijsku izjavu Alije Brace Hadžiosmanovića alijas Brace Vrbanjuše:“Sa svima srdačno, ni s kim iskreno”

Sa koliko će delegata glasati Visoko i kako se dođe do tog broja?

Ako će se na 6. Kongresu SDA Bosne i Hercegovine poštovati dosadašnja praksa, onda se broj delegata iz jedne Općine bira na ovaj način: za svakih 1000 glasova dobijenih na prethodnim lokalnim izborima pravo glasa dobija jedan delegat. Načelnik općine ima pravo glasa kao i predsjedavajući Općinskog vijeća. Ukoliko grad ima svog predstavnika kao člana Glavnog odbora i to je jedan delegat. Ukoliko postoji i član Predsjedništva, to je također jedan delegat. Određeni broj delegata dolazi iz kantona, a sve zavisi od broja predstavnika i na kraju 15 delegata određuje sam predsjednik stranke. To je bila dosadašnja praksa i pravilo.

Sada kada znamo kako se bira predsjednik SDA Bosne i Hercegovine, da vidimo kako Visoko stoji u tom pogledu. Računica bi onda trebala biti jasna.

Visoko u Glavnom odboru od 110 članova na broju 26 ima Aziza Brotliju, tu je i porijeklom visočanin Halid Genjac, ali se on više ne vodi kao Visočanin, a predsjednik je Odbora. Među 24 člana Predsjedništva stranke nema Visočana. U ZDK visočka SDA ima jednog predstavnika u Skupštini kantona od ukupnog broja 35. Na lokalnim izborima SDA je dobila 6415 glasova što je šest delegata, a pravo glasa ima i predsjednik OO SDA Visoko.

Prostom matematikom to bi izgledalo ovako: Aziz Brotlija (član Glavnog odbora), Amra Babić (načelnica općine), Mirela Mateša (predsjedavajuća Općinskog vijeća), Senad Karavdić (poslanik u Skupštini ZDK), Halim Zukić (predsjednik OO SDA Visoko), plus šest delegata koje odabere predsjednik stranke na osnovu 6415 dobijenih glasova.

To bi otprilike bila ta računica. Ali pošto nam je nakon prošlih Općih izbora i izbora Vlada na državnom i federalnom nivou postalo jasno da je ta vlast jedna velika pijaca u kojoj sve funkcioniše na principu Kapali Čaršije i najobičnijeg buvljaka, sasvim je moguće da dođe do raznih izmjena, jer kao u pjesmi Zabranjenog Pušenja “Para vrti tamo ‘dže burgija ne može…”

Iz perspektive nekoga ko nije stranački opredijeljen, a još i najmanje SDA opredijeljen, iz perspektive prosječnog Visočanina koji želi dobro ovom gradu, realno i objektivno najbolja opcija što se tiče SDA za Visoko bi bila da na narednom Kongresu pobijedi Šemsudin Mehmedović. Razloga je više. Prevashodno savršeno poznaje i politički djeluje preko 20 godina u ZDK u kojem politički i ekonomski egzistira Visoko. U Visoko ne dolazi samo od izbora do izbora i kada mu nešto od glasova treba, bilo za Opće izbore ili za Kongres. Vrlo često je tu neovisno o izborima, razgovara direktno sa narodom i puno konkretnije nego Tihić i Izetbegović pomaže u realizaciji projekata vezanih za Visoko. Mehmedovića smo u Visokom mogli vidjeti i na otvorenju terena FK Zanatlija i na otvorenju dionice puta koju je lično obećao u predizbornoj kampanji, a kasnije i realizovao u Gračanici, prisutan je i kada se uvodi Povjereništvo i kada se bira novo rukovodstvo SDA Visoko, s običnim je ljudima u različitim visočkim firmama, medijima, kafićima, restoranima, Medresi, na ulici … Postoje jasni primjeri pomoći pri zapošljavanju i promicanju visočkih političkih kadrova u više instance vlasti. Za razliku od ovog primjera druga dva potencijalna kandidata za predsjednika stranke u Visoko dolaze samo kada im nešto treba, a došlo je vrijeme da se ovom Visokom nešto konačno počne i da vraća kada pričamo o SDA, dosta nam je onih koji samo uzimaju od nas.

Samo je pitanje da li nam se procjene, politička promišljanja i interesi poklapaju s interesom šire društvene zajednice i Visokog općenito ili smo ograničeni k'o balkon i ne vidimo ništa dalje od uskog stranačkog sitnomahalskog interesa, sebe i sebi bližnjih?

 

Rezultati sa 5. Kongresa SDA održanog u maju 2009. godine:

Kandidati za predsjednika stranke:

1. Sulejman Tihić 425 glasova

2. Bakir Izetbegović 301 glas

3. Adnan Terzić 19 glasova

Izabrana su i dva zamjenika predsjednika:

1. Asim Sarajlić 417 glasova

2. Safet Softić 328 glasova

Pet potpredsjednika:

1. Šemsudin Mehmedović

2. Adil Osmanović

3. Senad Šepić

4. Sadik Ahmetović

5. Sanjin Halimović