Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Bizaran razlog propale privatizacije dijela KTK

altPrevent je uputio pismo namjere jučer (10.01.2013), a vezano za privatizaciju dijela KTK Visoko od čije prodaje menagment ovog nekadašnjeg giganta očekuje mnogo. Od velikog očekivanja, a što se može vidjeti iz pisma namjere, nema ništa. U Preventovom pismu stoji pomalo bizaran razlog zbog kojeg nastaju problemi u kupoprodaji. Navodno ova kompanija ne želi da kupuje kontaminirano zemljište u krugu fabrike u Topuzovom Polju. Razlog je bizaran tim prije ako znamo da je 2006. godine upravo kompanija Prevent izvršila kontaminaciju velikog dijela zemljišta u krugu KTK fabrike u Topuzovom Polju na način da su najopasniju vrstu organskog otpada deponovali  protivno svim ekološkim normama i zakonima na način da su taj otpad samo zatrpavali u velike jame koje je prethodno iskopala i naknadno zatrpala kooperantska firma.

Stvarni razlog odustajanja Preventa od kupovine je ustvari visina formirane cijene za prodaju.

Realnost u KTK Visoko u ovom trenutku su sudska izvršenja, prodaja skupih mašina na kojima radnici rade i od čega koristi imaju samo advokati i kupci koji kupuju te mašine na osnovu izvršenja. Nadležno federalno ministarstvo, Vlada Federacije/ZDK, Općina Visoko nisu od velike koristi generalnom direktoru Senadu Bilaloviću i njegovih 560 zaposlenih u KTK Visoko, jedni iz razloga što ih sve to ne zanima i proglašavaju se nenadležnim, a drugi zbog toga što ne znaju i nisu ekonomski i politički kadar da rješavaju ovakve probleme suprotno njihovim subjektivnim mišljenjima da to jesu.

Iako je KTK Visoko dio kolektivne visočke emocije i recidiv na neka puno bolja, uspješnija i ponosnija vremena ovog grada, možda ne bi bilo loše razmišljati i o stečaju ove kompanije jer bi se u tom slučaju, ako ništa drugo, onda sačuvala imovina do nekog pametnijeg rješenja.