Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Osnovci u ZDK neće polagati eksternu maturu”

U aktuelnoj školskoj godini, učenici devetogodišnjih osnovnih škola na prostoru Zeničko-dobojskog kantona neće polagati eksternu maturu, – kazao je kantonalni ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Mirko Trifunović, koji smatra da se nisu stekli svi uslovi za uvođenje ove novine.

Višegodišnji poslovi u oblasti koordinacije, ministara obrazovanja Federacije BiH, Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, kao i Agencije za ocjenjivanje standarda, nisu završeni, da bi se ova novost mogla uvesti bez problema, – pojasnio je Trifunović. On je dodao da ova Vlada ne želi izlagati ni učenike, ni njihove roditelje neispitanim situacijama.

“Jedino je Kanton Sarajevo stvorio sve zakonske pretpostavke za obavljanje završnih ispita i provjere znanja na kraju devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja, a možda ovu tzv. malu maturu, ali kao pilot pojekat uvedu i u Tuzlanskom kantonu”, – kaže Trifunović, ističući da se, kada se radi o vrednovanju znanja, moraju imati do kraja izgrađeni standardi i normativi, kao i uspostavljena jednaka praksa na širem području.

RTV Zenica/Visoko.co.ba