Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kako izboriti dozvolu za promjenu djelatnosti kopanja u „liječenje“?

altIma li išta na kraju?

Ma, jok.

Šta se to dešava ponovo u Visokom pa je obični pošteni svijet prisiljen čitati i na silu gledati nečije tumaranje po ničemu, a da na to ne da komentar koji prihvata samo ono što se da potkrijepiti materijalnom istinom u vrijeme kad konačno propada osnovna ideja pa spas traži u kojekakvim novim dokazima ljudi koji možda ni minutu nisu proveli u Visokom sami, nego su im potureni snimci sa bezbroj lokacija? To znaju oni koji su hodali po Visokom i brdima i nije čudo da progovore i suprotstave se manipulacijama koje traju nekoliko godina.

Koje su to opet sile naumile da obnove  poznate nebuloze o visočkim piramidama, bar posredno, odnosno promjenu namjene projekta, kad već nema piramida u jonizaciono terapeutsko liječenje? Vremena se mijenjaju i nude samo jedan odgovor, a to je razum koji počinje da izrasta iz jedne male sredine kao što je Visoko.

Očito, pokušava se stanje promijeniti od euforičnog oblika nepostojećeg piramidalnog kompleksa u jedan novi  odnos promjene djelatnosti do stvaranja  plodne podloge za „medicinski“ tretman bolesne Evrope. Neka Bog čuje za ovakvu ideju, ali i pitanje: Ko bi  trebao promovisati u svijetu bilo šta iz Visokog?

Konačno, svi oni koji su vjerovali u teoriju piramida u Visokom postaju svjesni, i pored bezbroj upozorenja, da je konačno piramidalna euforija doživjela potpuni krah. Niko više ne  mora „prihvatiti“ ideju novog palamuđenja bilo kojim argumentima.

Ko i u čije ime propagira medicinski turizam, ima li ikakvo pravo u privatnom interesu a da prava nije kupio?

Jonizacija, opštepoznati prirodni fenomen koji nije potrebno pogrešno poturati, nego naučno objasniti nastanak, funkciju i posljedice izlaganju. Na tržištu ima toliko aparatića za jonizaciu stanova, industrijskih pogona da je prava sramota sve to trpati u podzemlje kao alternativu propalom istraživanju.

Jedan radnik, kopač, koji je proveo dugo vremena u tunelu je umro iznenada od teškog srčanog oboljenja, drugi teško obolio na plućima, treći pokušava sam sebi objasniti razloge oboljenja. Nikom nije bilo stalo govoriti o razlogu oboljenja i nastanka trajnih posljedica zaposlenih radnika, niti iko pokušava tražiti razloge za ogromni porast teških oboljenja u Visokom.

Zar ne bi bilo pošteno na drugi način istražiti razloge nastanka oboljenja koja nisu bila prisutna u Visokom dvadesetak godina prije. Tamo neko propagira turističku ponudu a stanovnici umiru.

Interesantno je da je projektnu dokumentaciju istraživanja uradio Rudnik Breza, vjerovatno je verifikovan za istraživanje i nalaženje slojeva uglja i ne treba sumnjati u kvalitet projekta, ali se treba zapitati ko i zašto obmanjuje javnost upinjući se u dokazivanju da rudnik Ravne nije nikakav rudnik nego neki prethistoriski labirint ispod platoa Ravni, nikako ispod nekog piramidalnog kompleksa koji apsolutno ne postiji. Posjetioci treba da dolaze ako imaju šta vidjeti, a to nije slučaj u našim prilikama, posebno načinom  koji možemo nazvati Torabizmom na Visočki način koji se stanovnici Bosne i Hercegovine dobro osjetili i ostali osramoćeni pred međunarodnom javnošću. Da bi se nešto pretočilo u turizam treba dosta znanja i raznovrsnost  lokalne ponude, školovani kvalifikovani prezentatori, a prije svega bezbroj materijalnih dokaza koje treba ponuditi javnosti. U Visokom ima samo jedan školovani prezentator, a ostali su naturščici kojim geološki slojevi izgledaju kao „ćerpić“. Piramide nisu položile prijemni jer su vođene na način koji ne može obezbijediti istinitost turištičke ponude na tržištu prvenstveno jer nemaju ni jedan jedini dokaz o postojanju. Visoko ima bezbroj interesantnih lokalitera, rimskih, predilirskih i ilirskih, lokaliteta, paleolitsko neolitskih lokaliteta i drugih civilizaciskih nalazišta koje nije potrebno ostavljati nedoumici nenaučnog  „mjesečarenja“. Osjećajući krivnju u ime Visokog Fondacija“Kraljeva brda“ pokušava objediniti ponudu zajednica općina. Preče nam je nastaviti istraživati grad Visoki nego „prodati“ Čajen Grad, oba Moštra i veći broj nalazišta jer naš muzej napravi po jednu izložbu po glavi zaposlenog. Ko ima pravo ucjenjivati lokalnu zajednicu na način kako je to napisano u maniru zidnih parola.

„Laj ti babo, laj“ a ja ću raditi kako mi je volja.

Ko treba da vodi istraživanje i svakojaki turizam, posebno nazovimo medicinski, ako to nije općinska izvršna struktura i verifikovane medicinske ustanove? Saopćava se ultimativna poruka da se ništa neće promijeniti i da će biti sve kao što je i bilo i da niko nema pravo postaviti nova pravila „igre“.

„Malo morgen alternativo“.

Citat:

„Fondacija će nastaviti sa naučnim pristupom proučavanja fenomena unutar prahistorijskog podzemnog labirinta koji se pruža ispod piramida u Visokom. Također, zbog beneficija svih onih koji posjećuju ovu lokaciju, Fondacija će se i dalje brinuti da ulaz ostaje otvoren tokom čitave godine s profesionalnim vodičima na raspolaganju.

Uprkos prijedlogu nove općinske administracije u Visokom da se naučna istraživanja projekta više finansijski ne potpomažu, uprkos neostvarenim obećanjima Federalnog ministarstva turizma da se projekt finansijski pomogne u 2013, ne pružanju nikakve finansijske podrške s nivoa Federacije ili BiH, Fondacija nastavlja s istraživanjima, jer su ona u funkciji naučnog, turističkog i ekonomskog razvoja zemlje i budućih generacija.

Svi sigurnosni parametri će se nastaviti održavati/mjeriti, a tehnički prijem podzemnog kompleksa i pregled podgrada, elektrostandarda, cirkulacije zraka te mjerenja temperature i vlažnosti i dalje će se odvijati u redovnim intervalima. Fondacija svoja interdisciplinarna naučna istraživanja odvija u skladu s projektnom dokumentacijom koju je ovlašteni projektant (Rudnik Breza), dostavio Federalnom ministarstvu za rudarstvo, a na osnovu trajnih dozvola i dobivene urbanističke saglasnosti koje je izdala Vlada Zeničko-Dobojskog kantona“.

Veoma agresivno izgleda napisano saopćenje, a ako je zbilja ovako onda Visoko treba da se zabrine za svoju budućnost koja se blistavom pokazuje a ostaje na vašarskom nivou..

Nadajmo se da u Visokom postoji još zdrave pameti koja neće dozvoliti samovolju uvezenih pojedinaca, a da će daljnje aktivnosti istraživanja i turističke ponude biti vođena preporukama i podrškom lokalne vlasti.

History Channel se bavi ozbiljnim naučnim stvarima i čudnovato je da je ugrozio svoj naučni ugled prilogom iz Visokog. Naučili smo na slične ludosti pa  se sjetimo priloga sa Geographic Channel onda nam sve gluposti postanu iste, posebno kad se ovakvim neargumentovanim pritiskom pokušava javnost i dalje ucjenjivati ne bi li i dalje davala pare poreskih obveznika za podršku kojekakvih privatnih sumanutih ideja i neutemeljenih želja.

Iliri, dolazite i vi na red.