Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Održana druga sjednica Općinskog vijeća Visoko

altDruga sjednica Općinskog vijeća održana je danas, te je usvojeno svih trinaest tačaka dnevnog reda.

Nakon usvojene prve tačke, vijećnici su uputili vijećnička pitanja  koja su se odnosila na čišćenje trotoara na regionalnom putu prema Čekrekčijama, zatim na prijedlog o tri kružna toka koja bi Visoko trebalo dobiti, a jedno od pitanja je bilo vezano i za implementaciju plana odvoza otpada sa švedskom agencijom SIDA. Vijećnike je zanimao i rad kablovskih operatera na području Visokog, odnosno da li kablovski operateri imaju sve potrebne dozvole za rad. Jedno od pitanja upućeno načelnici Babić se odnosilo na kriterije po kojima su izabrane nevladine organizacije koje učestvuju u implementaciji projekta NVO „Alternative” Kakanj. Vijećnici su pokrenuli i dvije inicijative – prva je da se na službenoj web stranici Općine Visoko nađe budžet Općine Visoko, inicijative, te vijećnička pitanja koja se postavljaju na sjednicama Vijeća, dok je druga inicijativa vezana upravo za zgradu Općine Visoko, inicijativa vijećnika Dalibora Tomičića je da se u zgradu Općine Visoko uvede besplatni wi-fi Internet, čime bi se omogućio i lakši rad i praćenje sjednica.

Danas je, također, jednoglasno usvojen i prijedlog o uspostavljanju saradnje i prijateljstva s Općinom Altindag, Ankara u Republici Turskoj.

Kako se i moglo očekivati, najviše pažnje izazvala je 6. tačka dnevnog reda  – Nacrt budžeta općine Visoko za 2013.

Vijećnik SDP-a Dejan Šćepanović tražio je objašnjenje zašto se kasni s budžetom, te izrazio zamjerke oko socijalnih pitanja jer se, kako je rekao, budžetom predviđa povećanje plaća općinskoj administraciji a smanjenje sredstava za prijevoz učenika.

Mirza Omanović, Komisija za privredni razvoj i finansije, pojasnio je da se ne radi o povećanju plaća nego o planiranju novih radnih mjesta u Općini.

Oko smanjenja sredstava predviđenih za prijevoz putnika pojašnjeno je da se radi o dosadašnjoj dobroj volji Općine i da će se ta praksa i nastaviti, te da se vode razgovori sa predstavnicima javnog prijevoza.

„Iza ovog dokumenta stoji tim stručnih ljudi, stoji moje iskustvo i obrazovanje, i niti ja niti ljudi koji su radili na Nacrtu budžeta ne bismo dovodili u pitanje svoj ugled i sebi dozvolili da radimo nezakonito” – istakla je načelnica Amra Babić i dodala da ne bi bilo dobro donijeti ishitreno budžet kad i zakon predviđa njegovo donošenje do 31.3.

Ostale tačke usvojene su bez većih mimoilaženja u stavovima vijećnika kao i bez mnogo replika. 

{joomplucat:799 limit=41|columns=4}