Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nije dosta plata, nego i parking preko leđa poreznih obveznika

Danas je jedan član redakcije Visoko.co.ba uredno platio kaznu od 40KM za nepropisno parkiranje u ulici Musala na broju 1, jer se parkirao na Taxi štand. Potpuno ispravna odluka organa javnog reda i mira, bez obzira što je posebno pitanje otkud taxi štand u jednosmjernoj ulici gdje svaki taksista da bi se uparkirao u isti mora napraviti minimalno dva saobraćajna prekršaja. Kazna je odmah uredno plaćena, jer je lični primjer najbolji primjer, kako su u svojoj doktrini isticali i drugovi komunisti iz prošlog sistema. U gradu, kako zovemo još uvijek varoš koja je ostala od nekadašnjeg Visokog nema adekvatnog parkinga, uredno označenog, uređenog i stavljenog u funkciju legalnosti od naplate preko ostalih elemenata koji bi legalan parking trebali činiti potpuno legalnim, a ne da kao takav služi od “Visočkog ljeta” do “Visočkog ljeta” kao predmet manipulacije borcima, odnosno jednim dijelom te populacije. Podsjećamo, u jednom periodu imali smo i vozilo “Pauk” koje je odvozilo nepropisno parkirana vozila u varoši gdje nema propisnog parkinga, sve do momenta dok nismo provjerili i saznali da vozilo koje odvozi nepropisno parkirana vozila uopšte nije registrovano!? Grad u kojem je sve moguće, Twin Peaks ili ludnica poluotvorenog tipa dozvoljava sebi svakojake gluposti i one vrlo brzo iako nenormalne u podaničkom i ambijentu bez građanske svijesti postaju normalne.

Lijepo je od strane aktuelne nove vlasti i njihovih sluga, koji sebi vole tepati i davati na lažnoj važnosti pa se zvati koalicionim partnerima to što kako kažu “pospremaju” zgradu Općine pa otpuštaju kafe kuharice, šerbete i preuređuju Veliku salu bez ikakvog tendera i javne nabavke, kupuju “tablete” i tako štede na papiru bez obzira što pola vijećnika nema internet kod kuće, ali opet bez zvanične javne nabavke i tendera, fino je što smo saznali da je Munib imao miljenike kojima je nabacivao na platu dodatnih 500KM, što smo saznali da ima onih koji su lagali da dolaze iz Sarajeva i uzimali dodatne dnevnice i dobijali posebne paušale na platu, nije loše ni što se djeci zabranjuje rad fizičkog vaspitanja u sali Partizana pa fizičko ili tjelesno rade u učionicama, košarkaši nemaju 450KM da bi odigrali utakmicu, rukometaši će uskoro morati plaćati kiriju za prostorije koje trenutno koriste, oni koji su se odricali penzije na osnovu vojnog staža sada rade manje plaćene poslove, djeca koja vozare neće više imati subvencionirane troškove, imamo akreditacije kada ulazimo u zgradu Općine i sada ličimo na Općinu Vogošća iz vremena Asima Sarajlića, baš kao što je lijepo znati i da je bivši načelnik koji je 7 godina vladao pod bojama, znakom, imenom i zastavom SDA zavalio Općinu za 3,5 miliona KM itd, itd,itd …

I sve je to krasno i fino i bit će prilike da sve to analiziramo, međutim zanima nas u ovom tekstu samo jedno i vraćamo se na početak istog. Ako je moguće da imamo legalno taxi štand na nelegalnom mjestu jer je u jednosmjernoj ulici i ako je moguće da tu policija kažnjava ljude kao i na mnogim drugim mjestima u gradu, postaje interesantno ko su privilegovani i od zakona pošteđeni, a od vlasti počašćeni pa da mogu koristiti zvanični parking Općine Visoko u centru grada potpuno besplatno!?.

To je parking pod video nadzorom, sa rampom kojom se upravlja iz zgrade Općine i na kojem je vaše auto potpuno bezbjedno i još korištenje istog potpuno besplatno. Ko su privilegovani uposlenici Općine Visoko i njihovu ljubimci na četiri točka koje subvencioniramo i solidarišemo se sa njima čuvanjem, video nadzorom, neplaćanjem …. Ovo pitanje je posebno interesantno kada znamo da Općina Visoko ima najviše sedam automobila u svom vlasništvu i to automobila koji su donedavno bila gotovo pa u vlasništvu onih koji su ih koristili. Na ulazu u parking zonu Općine Visoko jasno stoji znak koji ukazuje, a tabla ispod ispisuje “Zabranjeno – Osim vozila Općine Visoko”, a njih je rekosmo ima svega sedam.

Potpuni smo legalisti i podržavamo svaki napor nove vlasti za reformom sistema upravljanja Općinom sukladno svim onim standardima i certifikatima kojih je Općina vlasnik postala u zadnjih nekoliko godina, želimo kao medij biti dijelom te priče. Kada smo već kod legalnosti, onda bi bilo fino da Općinari prije nego počnu zavoditi red po Visokom na osnovu vlastitih procjena, političkih osveta i dugova nastalih obećanjima sa prethodnih izbora, uvedu malo reda i ispred vlastitih vrata. Ako već pričamo o nelegalnosti bilo bi lijepo da se poštuje Statut, Poslovnik o radu, rokovi za usvajanje budžeta, nalozi za putovanja, godišnji odmori, neplaćeni dani … itd, itd … Na kraju krajeva ne bi bilo loše uvesti malo legalnosti i oko same Općine Visoko pa tek onda krenuti sa ambicioznim reformama ka vršnim dijelovima grada i izvan njega.