Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Predstavljen projekt “Uloga lokalnih zajednica u evropskim integracijama”

altOpćine Visoko, Busovača i Žepče u saradnji s NVO „Alternative” Kakanj ušle su implementaciju projekta „Uloga lokalnih zajednica u evropskim integracijama”. Tim povodom danas je u Općini Visoko održan sastanak na kojem je formirana radna grupa za Visoko koju čine tri predstavnika Općine: Emir Fejzović, Nahida Fejzić i Dinka Omanović, a organizacije koje je Općina izabrala za ovaj projekat su OU Bedem, Ekologika i KUD Visoko, čiji su predstavnici također prisustvovali današnjem sastanku.

Cilj ovog projekta jeste jačanje svijesti lokalne javnosti o svim aspektima procesa pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji i osnažiti je za uspješno usvajanje evropskih vrijednosti i standarda i podršku neophodnim reformama.

Također, implementacijom ovog projekta želi se povećati razumijevanje o procesu EU proširenja, kao i prednostima koje očekuju naše građane, te promovirati razvoj civilnog društva i dijaloga sa stakeholderima o pitanjima EU pristupnog procesa u BiH.

– Cilj nam je da osposobimo lokalne ključne aktere, a to su Općine i nevladin sektor da prenose informacije pravovremeno građanima i općenito da građanima prenesu šta mogu očekivati od ulaska u EU, reformama, kao i ono što je možda najbitnije – koji fondovi su nam na raspolaganju – pojasnila je Maksuma Topalović, izvršna direktorica Nevladine organizacije „Alternative” Kakanj.

Rezultati koji se mogu očekivati su: osposobljen lokalni tim za širenje informacija o EU i svim aspektima EU integracija; informativno-edukativna kampanja/obilježena evropska sedmica: 12 radionica i debata „Učimo o EU” za 180 učenika i kviz takmičenje u srednjim školama na području tri općine; okrugli sto o aktualnim temama evropskih integracija, 30 učesnika; informativni materijali i publikacije – 1.000 kopija letaka i 500 kopija brošura.

– Drago nam je da smo ušli u jedan ovakav projekt u okviru kojeg ćemo napraviti brošuru sa svim linkovima prema pristupnim fondovima EU, a brošure će se nalaziti u Info-centru Općine, te ćemo prezentovati svim građanima i nevladinim organizacijama kako mogu doći do informacija kako najlakše da apliciraju prema tim fondovima. Ovo je sigurno početak jedne dobre saradnje s NVO “Alternative” Kakanj i ja se zahvaljujem gospođi Topalović što nam je omogućila da uđemo u ovaj projekt. Mislim da je važno istaći da će u okviru ovog projketa u Srednjoškolskom centru ‘Hazim Šabanović’ i Gimnaziji Visoko biti organizovani kvizovi za učenike, a za najuspješnije bit će obezbjeđene i nagrade – rekla je Dinka Omanović, Kabinet općinske načelnice.