Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Prijeko – dio grada u kojem jedino računi stižu redovno

altStanovnici naselja Prijeko već godinama imaju problema s urednim vodosnabdijevanjem. Naselje koje je dio MZ Centar te zbog blizine samom centru grada a ipak mogućnosti za malo mira i tišine, važi za jedno od idealnih naselja za život u Visokom. Ipak, za skrnavljenje takve slike ovog naselja pobrinulo se, kako stanovnici Prijekog kažu, JKP Visočica Visoko. Naime, već 7 godina stanovnici Prijekog imaju probleme s nedostatkom vode ali nisu pošteđeni ni neugodnosti kada se radi o redovnom odvozu smeća kao i  neredovnom čišćenju ulica u zimskom periodu. O svemu su ranije obavijestili i Općinsko vijeće i načelnika, ali njihovi problemi do danas nisu riješeni.

U nedostatku adekvatnog rješavanja njihovih problema, mještani Prijekog su bili prinuđeni da sami traže alternativna rješenja. „Vode nestaje stalno, a iza ponoći najčešće nema nikako. Ljeti, kad su vrućine nesnosne i kad je voda najpotrebnija, mi moramo sami rješavati probleme za koje nam redovno dostavljaju račune” – kažu stanovnici Prijekog.

Ermin Dlakić, direktor JKP Visočica, upoznat je s ovim problemom, ali tvrdi da su mještani obaviješteni o razlozima zbog kojih dolazi do problema s vodom. Također, gospodin Dlakić poručuje da se u posljednje vrijeme intenzivnije radi na uklanjanju kvarova koji su na ovom dijelu vrlo česti i koji prouzrokuju navedene probleme, ali i da je činjenica da se radi o naselju čija sama konfiguracija predstavlja problem s vodosnabdijevanjem. „Velike probleme imamo u zimskom periodu kada dolazi do smrzavanja, ali zaista nastojimo koliko god možemo da saniramo. I ubuduće ćemo se baviti rješavanjem ovog zaista gorućeg problema.” – rekao nam je Ermin Dlakić.

Maćehinski odnos Općine prema ovom naselju stanovnici vide i u činjenici da ulice, zbog raznih nelegalnih prokopavanja, izgledaju kao ulice zabačenih naselja nerazvijenih općina, a ne kao ulice naselja koje pripada MZ Centar u Visokom, gradu koji nastoji biti turističko mjesto. 

{joomplucat:791 limit=9|columns=4}