Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visoko nekad

Ima poštu i telefon. Visoko je okruženo brdima koja su pokrivena šipražjem odmah od rijeke Bosne koja se nalazi na nadmorskoj visini od 440 m/nm. Od ustanova od carskog značaja u Visokom se nalazi:

Područni ured, područni sud, policija, ured za nadzor financija, osnovna škola, konfesionalno orjentisana ortodoksna skola, šest mekteba, jedna ortodoskno orjentisana crkva icrkvena zajednicačiji je  (predsjednik Niko Mirić, vođa operativac Risto Bošković), devet džamija, jedna tekija i jedna sinagoga (predsjednik Samuel Montiljo), jedna gimnazija “Franziskaner-ordens” (samostan), Službeni – i gradžanski kazino (predsjednik Peter Brnics, vodic katastara, 38 clanova); srbski klub, čitaonica i biblioteka, predsjednik: Damjan P lavšić; islamski klub, čitaonica, predsnjednik: H. Hafiz Hussni eff. Numanagić; dobrovoljačka vatrogasna stanica (36 ljudi/članova), ortodoksno orientisani školski i crkveni zbor, “Milutinovic” (40 članova, predsjednik: Dionisija Plavšić, podpredsjednik: Manojlo Ilić); dom,ambulanta   zajdenice zdravlja.

Udaljeno je 32 km od Sarajeva, ponedeljkom je pijaca, svaki puta dobra  ponuda pa se nađe 200 – 300 goveda, konji i sitna  stoka, vašer 29. Septembra do 1. Oktobra. Značajna trgovina s stokom, sećernom repom i čuvena – poznata kožna industrija. U visočkoj kožari se preradi ca.20.000 goveđih koža, zatim 40.000 ovčijih i kozijih koža. Kasnije robe se večinom izvozi u Beč, Budimpeštu i Trst (Trieste). Jedan dio govedje kože se prodaje u Sarajevo. Sve ostalo troše visočki obućari, koji godišnjeproizvedu ca. 1 000 000 pari opanaka cipela. Za proizvodnju gore navedene robe se trosi oko 3000q šiške i 1500q ruja, uglavnom se od biljkih uzima). Tabačka vuna koja se dobije preradom koža se troši kod abađija u Visokom dok se jedan dio, iznimno nekoliko vagona, izvozi u Brin (Bruenn), Budimpestu, Trijest (Triest).
Izrada/obrada koža je veoma primitivna, ali veoma kvalitetna. Putevi i ceste iz Visokog i zaodmarališta  u Kiseljaku i za Fojnicu postoje. Visoko je i u staroj bosanskoj historiji imalo ulogu. Na jednom brdu visine 767 metara se nalaze rusevina bosanske kraljevske tvrđave / (stari grad), nekada davno sa kraljevim dvorcem. Carsija (podvisoki) je bila u srednjem vjeku značajno tržiste.  1404 godine se dogodiopokušaj  atentat na kralja Sepfhan Ostoju, koji je otjeran i na njegovo mjesto dolazi kralj Stephan Tvrtko II koji biva biran. U okolini Visokog se nalaze mnoga greblja Bogumila.

“LOKALNA SAMOUPRAVA”

Načelnik Salihaga Šehović

Podnačelnik Niko Nikolić

Zastupnici:

Mujaga H. Ibrahimagić,Avdaga Mulagić, Hamdija Hadžiahmetagić,Muhamedaga Hađiomerović, Vehbija Džonlagić,Josip Arnautović, Ivo Ćenić,Eskian Danon.

Gemeindenotaer: Notar zajednice, Mustafa effendija Sedlarević
Gemeindefinanzen: buđet  zajednice 60 000 000 k  neprocijenjeno bogatstvo i
4.000. 000k  proc. bogatstvo.


Zajednica troši oko 3.156 k u sanitarne svrhe. 1052 k u škoske / edukativne svrhe.

Potrebno 31.879 k
Pokrivanja 34.132k

Apotheker: Apotekar Jan Halla
Kolonialwarenhaendler: kolonialni veleprodavac robe ručne izrade.

Sheiber Leopold, Oruć Hađi Salih,Šehović Salihaga , braća Karamehić
Manufakturwarenhandlugen: Trgovina ručno rađenihproizvoda

Danon Heskija,Hamdaga H. Ahmetagić.

Getreidehaendler: trgovac žita

Vejsilaga H. Omerović,Damjan Plavšić, Braća Mulagić,Vehab effendija Hadžiahmetović.
Oporezovana proizvodnja i prodaja alkohla( rakija)

Damjan & Dionisije Plavšić, Miloš U. Jevrem Lazarević i Abraham Papo.

IX. Kotarski sudovi

Visoko.

– Dr. Lalić Franc Nijemac sekretar

– Dr. Hoffman Mayer Nijemac sekretar

– Vučević Josip  Auskult

– Kundurović Ibrahim  eff. Šerijatski sudija

– Hadžimehmedagić Hafiz Asim šerijatski praktikant

– Brnić Petar Grundbuchsf. Fuhrer

– Čeranić Gjuro Kzlst

– Vuina Špiro, Kzlst

Opće osnovne škole

Kralupi

– Zippra Franjo učitelj

– Kožul Marija učiteljica

Visoko

– Kostić Boško

– Limić Sabrija, učitelj

– Dungjerović Nikola, učitelj

– Jurić Dragutin,

– Kostić Agapija, učiteljica

– Matejević JoJosefina, učiteljica

Sanitetski zavodi

Visoko

Dr. Weszelovwski Bela

Apoteke

Visoko

Mag. Dr. Jan Halla