Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Mario Knezović: “Od BHRT očekujemo samo zastavu”

Vijest da Bosna i Hercegovina neće učestvovati na narednom Eurosongu izazvala je podijeljenje reakcije u našoj zemlji. Reakcije i dalje pristižu, a zanimljiv je prijedlog dao mostarski bend Zoster, poručivši da su voljni svoju zemlju predstavljati bez ikakve naknade, uobičajene u ovakvim situacijama.

”S obzirom na to da BHRT nema novaca za realizaciju sudjelovanja na Eurosongu, mi se javljamo dobrovoljno da bez ikakvih potraživanja predstavljamo Bosnu i Hercegovinu na Eurosongu. Mi imamo pjesmu, imamo za avionske karte do Švedske, a spavat ćemo kod prijatelja. Od BHRT-a očekujemo samo zastavu”, poručili su iz Zostera putem svoje Facebook prezentacije

No, problem je u ‘članarini’ koju svaka zemlja učesnica mora platiti za svoj nastup na Eurosongu. Godišnja ‘članarina’ za učešće na Eurosongu razlikuje se od države do države, a  podrazumijeva pravo zemlje da učestvuje na festivalu, kao i sva RTV prava emitiranja i repriziranja ovog show programa, koji obično zabilježi visoku TV gledanost. Što se tiče naše zemlje, godišnja članarina je jedna od najnižih u Evropi, ali ona sama po sebi nije toliki problem, kolike troškove stvara priprema izvođača za Eurovizijsko takmičenje, tako da se ”ponuda” Zostera čini vrlo interesantnom.

Grupa Zoster je danas u Cirihu gdje večeras imaju i koncert, a naredne subote 22.12., Zoster će zvanično u Visokom u diskoteci Puls visočkoj Publici pod pokroviteljstvom kompanije Prevent i Udruženja građana “Damar Omladine” predstaviti svoj posljednji album “Imači kada” izdat tačno prije godinu dana. Podsjećamo ulaz na koncert je besplatan, a članovi Zostera u Visokom će doći ranije kako bi se upoznali sa radom Udruženja Damar Omladine i kako bi u organizaciji predstavnice Preventa Aide Salkić obišli kompaniju Prevent i upoznali se njihovim radom i odnosom sa društvenom zajednicom.