Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Premijer predstavio općine ZDK, ambasadore zanimala ulaganja i prilagođavanje zakona principima EU

altSjedište ZDK posjetila je delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU Piter Sorensen uz 17 ambasadora zemalja članica Evropske unije, akreditiranih u Bosni i Hercegovini.

Po utvrđenom protokolu u sjedište ZDK visoka delegacija stigla je u 12 sati kada je započeo sastanak sa predsjedavajućim Skupštine ZDK Sretkom Radišićem, premijerom Fikretom Plevljakom i predstavnicima političkih stranaka koje participiraju u Skupštini ZDK.

Premijer Fikret Plevljak je u 15-minutnoj prezentaciji predstavio Zeničko-dobojski kanton, kao i njegove privredne potencijale i kulturno-historijske vrijednosti.

Predsjedavajući Radišić je govorio o sastavu Skupštine i participiranju različitih političkih stranaka, premijer Plevljak je predstavio općine u ZDK, a ista će biti postavljena na zvaničnu web stranicu (www.zdk.ba). Nekolicina prisutnih ambasadora interesirala se i direktno su postavili pitanje premijeru Plevljaku o ulaganjima u kanton i prilagođavnju zakonodavstva principima EU.

Ova posjeta Zeničko-dobojskom kantonu bila je prilika za predstavnike Evropske unije da direktno kontaktiraju sa predstavnicima kantonalnih vlasti, jer i oni imaju dužnosti u vezi s evropskim integracijama Bosne i Hercegovine. To je također bila prilika za razne projekte koje finansira Evropska unija da predstave svoj rad i dostignuća.

Visoku delegaciju čine: HoD/EUSR: Peter Sorensen, Mađarska József Pandur, Francuska Rolland Gilles, Češka Tomáš Szunyog, Švedska Bosse Hedberg, Austrija Donatus Köck, Nizozemska: Jurian Kraak, Italija Raimondo de Cardona, Slovačka: Miroslav Mojžita, Španija DHoM Toribio De Prado, Slovenija Andrej Grasselli, Njemačka Ulrike Knotz, Bugarska Angel Angelov, Belgija JP Biebuyck, Rumunija Filip Teodorescu, Grčka Karolos Gadis, Velika Britanija DHoM Jo Lomas, EUFOR: Chief of Staff Erno Peter Siposs.

{joomplucat:781 limit=18|columns=4}