Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zahvaljujući općinskoj vlasti ove godine bez manifestacije “Nikad jača zima”

altUdruženje „Damar omladine” je 2011. godine došlo na ideju da organizuje jedan kvalitetan zimski festival koji bi uključio veliki broj mladih ljudi i ponudio stanovnicima Visokog kvalitetne sadržaje. Projekat je nazvan „Nikad jača zima” i realizovan je u decembru 2011. godine. Isti je privukao nekoliko stotina mladih ljudi, koji su svojim aktivnim učešćem doprinijeli realizaciji samog projekta. Projekat „Nikad jača zima” je, u saradnji sa Općinom Visoko, Gimnazijom Visoko, organizacijom Infohuse i uz značajnu podršku lokalnih privrednih subjekata realizovan za ukupnu svotu od 8.500 KM (od kojih je lokalna vlast izdvojila više nego pola 4.500 KM plus korištenje prostorija Partizana u trajanju od 3 dana). Ova manifestacija je ocijenjena izuzetno pozitivnim ocjenama javnosti, a posebno mladih, ne samo u lokalnoj zajednici, nego u cijeloj Bosni i Hercegovini, a u prilog tome idu emisije koje su emitovane na IC Kakanj(reportaža) te FTV i BHT(gostovanja). U našem gradu smo ugostili neke poznate ličnosti kao što su naša najbolja i najpoznatija glumica NadaĐuresvka i akademski kipar Nedim Džikić koji je održao cjelodnevni program (radionice i izložba), a svi naši sugrađani će se sjetiti spektakularnog otvorenja u Gradskom kinu uz performans Balašević Orchestra iz Zenice. Ovo je jedini zimski festival, koji je naš grad držao „živim” u ovom periodu godine i koji je, zasigurno, pozitivno uticao na reputaciju Visokog u našem okruženju.

Na našu žalost, a vjerujemo i svih naših sugrađana, ove godine nećemo biti u prilici da organizujemo manifestaciju „Nikad jača zima” koja je trebala biti još inovativnija i programski kvalitetnija nego prethodne godine, a uz dosta niže finansijske troškove.

Naime, Vlast Općine Visoko je ovog puta „prepoznala” značaj ove manifestacije i odlučila podržati Udruženje „Damar omladine” i projekat „Nikad jača zima” „tako što će snositi troškove kina za tri noći u iznosu od 900,00 KM.”

Mi smatramo da bi Gradsko kino koje je u nadležnosti JU „Centar za kulturu i edukaciju” trebalo biti dostupno mladim ljudima skoro besplatno, kada su u pitanju aktivnosti čiji je cilj podizanje svijesti o kulturi u našem gradu, uz pozitivni angažman mladih. Iz tog razloga, nismo billi u mogućnosti da prihvatimo „velikodušnu” pomoć Općine Visoko, a u našem budućem radu ćemo izbjegavati organizovanje bilo kakvih događaja u Gradskom kinu, a iste ćemo realizovati u drugim JAVNIM USTANOVAMA, prostorijama prijateljskih Udruženja, kao i lokalnim ugostiteljskim objektima(Galerija „Likum”, osnovne i srednje škole sa područja Općine Visoko, JU Zavičajni muzej Visoko, Discoteque „Puls”, Club „Cosmos” itd) koje su nam besplatno na raspolaganju, za razliku od neuslovnih prostorija kina.

Mi, članovi Udruženja „Damar omladine” ovu vrstu podrške shvatamo i prihvatamo na način da nove Vlasti naše općine žele da se svojim radom i njima iznova dokazujemo, što ćemo raditi sa velikim zadovoljstvom jer smo to i do sada prakticirali.

Međutim, tužni smo, povrijeđeni i razočarani jer smo bili ubijeđeni u podršku Općine Visoko iz razloga što se radi o Udruženju koje ima kontinuitet kvalitetnog rada, prepoznatiljivost i izuzetnu podršku stanovništva na cijeloj teritoriji Općine Visoko. Ali kako smo već naglasili, ovaj potez nas neće pokolebati, te ćemo se truditi da nastavimo sa uspješnim djelovanjem i organizacijom još kvalitetnijih projekata.

Odlučili smo prezentirati javnosti program „Nikad jače zime 2012” i ukupne troškove projekta, kako bi isti bio ocijenjen od strane stanovnika Visokog, te kako bi svi vidjeli u čemu, zapravo, neće imati priliku uživati u zimskim danima.

Dani muzike:

20.12.2012. Otvorenje (Koncert Urban Sevdah benda) – GRADSKO KINO

22.12.2012. Visoko živi (Afirmacija visočkih bendova i koncert grupe Zoster) – Discoteque Puls

24.12.2012. Finalisti Muzičke revolucije – DOM

28.12.2012. Koncert pijaniste Bartolomeja Stankovića – Galerija Likum

Dani teatra i književnosti:

29.12.2012. Predstava – GRADSKO KINO

29.12.2012. Književno veče/promocija knjige

03.01.2013. Na kafi sa… (Druženje sa poznatim glumcem iz BiH)

03.01.2013. Predstava – GRADSKO KINO

Dani vizuelnih umjetnosti:

04.01.2013. Arhitektura – radionica

06.01.2013. Arhitektura – izložba

08.01.2013. Slikarstvo – radionica i izložba poznatog umjetnika

10.01.2013. Kiparstvo – radionica i izložba poznatog umjetnika

Dani modernih umjetnosti:

11.01.2013. Film

12.01.2013. Ples

15.01.2013. Strip

17.01.2013. Zatvaranje manifestacije uz koncert Moderne muzike u izvedbi visočkih umjetnika

Ukupni troškovi, odnosno budžet koji bi bili dovoljni za realizaciju svih navedenih aktivnosti iznosi cca. 5500,00 KM.

Sa zadovoljstvom možemo već objaviti da će biti realizovan događaj Visoko živi koji je skoro u cjelosti finansirala naša najuspješnija kompanija Prevent BH, kojoj se i ovom prilikom zahvaljujemo. Tako će,ipak, mladi našeg grada imati priliku uživati u istinskom spektaklu, definitivno koncertu godine u našem gradu.

Iz tog razloga nećemo odustati od realizacije našeg projekta, jer se nadamo da će još neki od uspješnih privrednih subjekata iz našeg grada prepoznati značaj ovog projekta te nas finansijski podržati kako bismo ostvarili još neke od planiranih aktivnosti, te barem djelomično obradovali naše sugrađane kojima upućujemo izvinjenje jer nismo bili dovoljno dobri.

Al’ bit ćemo sve bolji…

U prilogu dostavljamo fotografije i linkove za vide koji pokazuju kako je to bili prošle godine.

S poštovanjem,

Udruženje „Damar omladine”