Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Svečano otvoren Dnevni centar za djecu i odrasle s posebnim potrebama

altDnevni centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama danas su u Dobrinju svečano otvorili načelnica Visokog Amra Babić, ambasadorica SR Njemačke Urlike Maria Knotz, kantonalni ministar Mirko Trifunović i predsjednik Upravnog odbora Udruženja „Humanost” Goran Bulajić.

Realizacija ovog projekta je rezultat saradnje i finansiranja Ministarstva za privrednu saradnju i razvoj Vlade SR Njemačke putem HO Terra Tech i Udruženja „Humanost” koja je učestvovala u finansiranju sa 1.200.000 KM; Vlade ZDK  koja je za ovaj projekat izdvojila 174.000 KM; Općine Visoko koja je na ime obezbjeđivanja placa za izgradnju, obezbjeđivanja potrebne dokumentacije i priključka objekta na infrastrukturu učestvovala sa 175.000 KM, te njemačke organizacije Bild hilft e.V. putem Udruženja „Humanost” sa 60.630 KM.

Ciljna grupa Centra su djeca i odrasle osobe s posebnim potrebama s područja općina Breza, Kakanj, Vareš, Olovo i Visoko. Radi se o djeci i mladima školskog uzrasta koji zbog posebnih potreba ne mogu pohađati redovnu školu, te o odraslim osobama s posebnim potrebama koji nisu osposobljeni za rad.

Kapacitet objekta je predviđen prema podacima koji su dobiveni iz Centara za socijalni rad navedenih općina, ali, prema riječima predstavnika Udruženja Humanost Gorana Bulajića, u pilot fazi projekta bit će dvije-tri grupe sa po 10 korisnika, a namjera da se krene sa manjim poslovima  kao što su baštinski poslovi, rad sa glinom, drvoobrada pa da se u toku rada utvrdi kako pojedine osobe reaguju na određene aktivnosti.  Već su formirani timovi koji obilaze roditelje djece i i mladih s posebnim potrebama, i prikupljaju se podaci o njihovim potrebama i mogućnostima njihovog dolaska u Centar.

Današnja svečanost bila je i prilika da se potpiše Ugovor o radu Dnevnog centa između Zeničko-dobojskog kantona, navedenih Općina i Udruženja Humanost, a koji ih obavezuje da tokom dvogodišnje pilot faze finansiraju rad Centra i to Kanton i Općine 60% a preostalih 40% strani donatori.

Nakon završetka pilot faze cilj je da lokalne strukture u potpunosti preuzmu finansiranje rada Centra, što je načelnica općine Visoko Amra babić i istakla kao jedan od važnijih planova: „Korist od ovakvog Centra je ogromna i učinit ćemo sve da njegova funkcija bude trajna. Mi moramo u naredne dvije godine, koliko traje pilot projekat, naći način finansiranja i moramo uspostaviti ovu ustanovu koja je od šireg regionalnog zanačaja. Općina Visoko će svoje obaveze prema Centru svakako ispunjavati, a mislim da nijedna Općina ne smije dovesti u pitanje ispunjavanje obaveza preuzetih potpisanim ugovorom.”

Ambasadorica SR Njemačke Urlike Maria Knotz nije krila zadovoljstvo činjenicom da je prije godinu dana bila prisutna na svečanosti a danas, godinu poslije, svečanom otvaranju ovog, kako je rekla, divnog Centra.

–  Ovaj Dnevni centar je jedan u nizu socijalnih ustanova koje su uz pomoć finansijskih sredstava Savezne Republike Njemačke, ali i uz pomoć sredstava nevladinih organizacija, realizovane u Zeničko-dobojskom kantonu.  Ovaj centar treba da osobama s posebnim potrebama pruži mogućnost da se profesionalno obrazuju i usavrše i da imaju život dostojan svakog čovjeka.  Ja se nadam da će biti zagarantovana održivost i trajnost ovog Centra, i ubuduće kada istekne pomoć predviđena pilot projektom  i da će lokalni nosioci biti u stanju da preuzmu odgovornost koja je pred njima – rekla je ambasadorica SR Njemačke.

{joomplucat:778 limit=40|columns=4}