Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nemati obraza

gorancakic visokoU povodu svih prošlih praznika, posebno Bajrama od 2006.g, prođe  već i dvanaesti, očekivali smo da će Fondacija  „APBPS“ ili bar njen čelni čovjek iskoristiti svoje pravo i obavezu da Visočkom puku, koji ga je cijenio, kojeg je bezrezervno pomagao tokom istraživanja  i stvorio mu moralno obavezu da se udostoji i čestita mu nastupajuće Bajramske praznike, ali opet, izostade čestitka kao i do sada svake godine. Da li je razlog zaborav, neodgovornost ili  nedostatak kulture,  neki otpor prema sredini kojoj se nema šta  na kraju pokloniti, po onoj narodnoj, ako si dužan kome najbolje da  mu  na oči ne ideš.
Sredina koja je proglasila nekog „Počasnim građaninom“ ne očekuje neke specijalne zahvale, ali očekuje da ju se cijeni, da joj se pokaže  onoliko pažnje koliko zaslužuje, bar prigodom vjerskih  praznika.
 
Dostojno vrijednog , kao što je puk Visokog i zahvalnog okruženja koje čeka niz godina da vidi štogod  kao opravdanje za uloženih nebrojeno poreskih maraka, makar nešto materijalno, nešto obećavajuće, a za uzvrat dobi kojekakve pričice, kojekakve“šarene laže“ , sve zaustavljeno na „entini“ neke istine, ne bi li bilo što mističnije očekivali , možda se nešto i nađe. „ Ljudi pričaju ali u Visokom  i ne pitaju,više,da li tamo ima išta“? A, ja se zamislih i napisah potom kratko, ništa nema ni u Visokom ni u Bosni i Hercegovini.
Odgovorih, ali ne bih zadovoljan jer sebi ne dokazah zašto nema i pade mi na um  ova pričica i njen kraj. Možda zato što se ne cijeni onaj ko ti širi ruke, ko te prima u svoje okrilje, a povjerenja nema u nešto što je do danas uvijek ništa.  
Kad će mnogi  sa strane shvatiti da Visoko nije ono što oni  vide jer Visoko ima dušu, a kad je imaš onda znaš i kako i zašto boli jer u Visokom nešto ima.
Već počinju pripreme za slijedeću kampanju“istraživanja“ Ko li će dobiti pravo na iskopavanje  i za koliko para, jer na vratima Visokog su još dvije, a možda i tri nove Fondacije za istraživanje svih istorijskih epoha kroz koje Visoko prođe. Vidimo se u proljeće po otvorenom tenderu za istraživanje?
Okosnica svega  je u volonterima, treba shvatiti.

nalazi1nalazi2nalazi3

Vrijedni nalazi od neki dan, svakako vrijedniji zato što će u Visokom ostati.